Cum va decurge testarea anti-covid-19 în școli, de fapt. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul azi
Cum va decurge testarea anti-covid în școli. Sorin Cîmpeanu a făcut azi anunțul. De precizat este că teste covid de salivă, non-invazive, vor ajunge în unitățile școlare de săptămâna viitoare.
Cum va decurge testarea anti-covid-19 în școli, de fapt
Aceste teste se vor utiliza atât pentru testarea elevilor și preșcolarilor, dar și a angajaților din școli și grădinițe, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Am solicitat de la Ministerul Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrare a acestor teste”, a anunțat ministrul Educației.
„Testele vor fi folosite de două ori pe săptămână pentru toți preșcolarii și elevii, toți profesorii și învățătoriii și pentru tot personalul didactic și nedidactic din fiecare școală și grădiniță”, spune Sorin Cîmpeanu.
„Am solicitat de la Ministerul Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrare a acestor teste pe bază de salivă ca și această procedură să poată fi diseminată de toate școlile, pentru ca imediat ce vor ajunge testele, personalul din învățământ să știe în ce mod se vor aplica aceste teste”, a mai adăugat el.
Ministrul a precizat că școlile și grădinițele vor începe a primi testele non-invazive începând de săptămâna viitoare.
”1,8 milioane de elevi vor începe școala fizic”
Ministrul Educației a a spus azi că „1,8 milioane de elevi vor începe școala fizic, este o cifră estimativă, din cei peste 2,9 milioane de elevi și preșcolari. Școlile care au o rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe școala în sistem online”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Cât privește Capitala, 441 de școli au rata de vaccinare a personalului angajat sub 60%.
“Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișată pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB.
Reamintesc că elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin iar cei din clasele de liceu, de la patru teze câte aveau, ajung la trei teze, cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Am transmis în teritoriu.
Este pregătit pentru semnare al treilea ordin care se referă la modalitatea de începere a școlii. Școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădiniță în data de 8 noiembrie, mă refer aici la învățământul de stat și învățământul privat.
Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educației și Ministrului sănătății în acest sens.
În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista ședințele de Consiliu de Administrație în fiecare școală prin care să se ia decizia de funcționare a școlii începând din 8 noiembrie. Rata de vaccinare a fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean.
În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați carantinați, sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.
Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat. (…)”, spunea azi Sorin Cîmpeanu.