Cum usuci rapid hainele în casă, iarna. Trucul genial care îți menține și locuința igienizată

de: Anca Lupescu
09 12. 2021

Uscarea hainelor pare ușoară, nu-i așa? Le întinzi pe o suprafață, le iei câteva ore mai târziu și le arunci înapoi în dulap. Sau nu. Când vine vorba de vremea rece și umedă, lucrurile pot deveni mai complicate. Hainele durează mai mult să se usuce în interior și pot capta mirosuri de mucegai enervante, mai ales în camerele mici și în cele cu podea cu covoare.

Cum să îți usuci hainele iarna

Nu umple prea mult mașina de spălat. Înghesuirea hainelor va lăsa hainele mai umede la sfârșitul spălării și, în cele din urmă, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se usca.

Stoarce bine rufele și scutură-le bine atunci când le scoți din mașina de spălat pentru a extrage surplusul de apă și umezeală. Atenție, deoarece nu toate materialele (tricotaje și delicatese) pot suporta o centrifugare suplimentară.

Atârnă imediat hainele. Nu le lăsa în mașină sau în coșul de rufe, deoarece acestea pot să miroasă a mucegai și chiar să dezvolte mucegai.

Evită să usuci rufele în încăperile în care petreci cel mai mult timp, cum ar fi dormitorul, pentru a reduce riscul de umezeală și mucegai. Un suport de uscare montat pe perete este o opțiune bună: nu ocupă spațiu pe podea și îl poți plia.

Alternativ, încearcă o frânghie de rufe retractabilă, care poate fi trasă înapoi și pusă deoparte atunci când nu este folosită.

Poziționează rufele lângă o fereastră deschisă sau într-un loc cu o bună circulație a aerului. Evită să suprapui prea multe haine în aceeași parte a uscătorului, deoarece acest lucru poate întârzia procesul de uscare. În schimb, împrăștie hainele în mod egal, la cel puțin un centimetru distanță și întoarce-le după câteva ore pentru a le ajuta să se usuce uniform.

Spală hainele cu un balsam pentru țesături, care previne acumularea de mirosuri de umezeală și oferă o prospețime imbatabilă sau poți face propriul balsam acasă.

Ce să nu faci cu hainele ude

Atârnă articolele mai delicate, cum ar fi cămășile, pe umerașe de pe suportul de uscare. Aceasta va asigura uscarea mai multor haine deodată și vor fi mai puțin șifonate. După ce sunt complet uscate, le poți pune direct în dulap.

Nu usca hainele pe calorifer. Acest lucru crește umiditatea din aer, ceea ce poate duce la condiții de umezeală în care sporii de mucegai se dezvoltă – ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. De asemenea, poate crește facturile de energie din cauza creșterii consumului de energie.

Asigură-te întotdeauna că hainele sunt bine uscate înainte de a le pune deoparte. Acest lucru va ajuta la prevenirea apariției mucegaiului în zonele cu o circulație slabă a aerului, cum ar fi dulapurile și sertarele – și va ajuta hainele să rămână mai proaspete pentru mai mult timp.