Cum treci prin cele 5 etape ale doliului

de: Sabina Anastasia
02 08. 2022

Când cineva iubit se stinge din viață, întregul univers al omului este dat peste cap. Una dintre modalitățile prin care apropiații încearcă să facă față evenimentului este încercarea de a găsi certitudine, a explicat un psihiatru. Aceasta stă la baza celor cinci etape ale doliului, descoperite în urmă cu mai bine de 50 de ani. Care sunt acestea? Negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea. Află cum treci prin cele cinci etape ale doliului, un teren poate necunoscut pentru tine.

Cum treci prin cele cinci etape ale doliului

Regretatul psihiatru elvețiano-american și pionier al studiilor despre muribunzi, Elisabeth Kübler-Ross a scris prima carte despre moarte și doliu în anul 1969. Medicul a propus un model de adaptare la evenimentul perceput de cele mai multe ori a fi unul tragic în funcție de pacient.

Fiecare perioadă de doliu presupune cinci etape, după pierderea unei persoane dragi. Potrivit regretatei specialiste, ele sunt: negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea. Această idee a fost amplu dezbătută printre cercetătorii din domeniul psihiatric, deși nu aceasta ar fi fost intenția doctoriței Elisabeth Kübler-Ross.

În circumstanțele din 1969, oamenii nu erau obișnuiți să vorbească despre suferința lor. Astfel, Elisabeth Kübler-Ross a vrut să deschidă portița spre discuțiile despre metodele de vindecare de durerea emoțională suferită după pierderea cuiva drag.

Revenind la etapele doliului, prima se referă la negare. În perioada de negare, omul nu poate percepe pe deplin durerea și șocul suferit în ziua sau în momentul în care persoana dragă lui a trecut din viață, potrivit doctoriței. Deși negarea presupune să încerci să te convingi că persoana iubită nu este moartă, din această etapă se poate să nu îți revii foarte repede.

Cum faci față furiei de după înmormântare

Furia este o altă reacție naturală la pierderea unei persoane dragi. Indiferent dacă este vorba despre furie față de cauza morții, față de persoana decedată, față de dumnezeul tău, față de tine însuți sau față de hazardul universului. Furia este modul în care un om își exprimă durerea.

„(Furia – n.r.) poate fi o ancoră, oferind o structură temporară pierderii. La început, durerea se simte ca și cum ai fi pierdut pe mare. Apoi te înfurii pe cineva, poate pe o persoană care nu a participat la înmormântare, poate pe o persoană care nu este în preajmă. Dintr-o dată ai o structură de protecție – furia ta față de ei”, a explicat medicul psiholog Sherry Cormier, citând-o pe regretata Elisabeth Kübler-Ross, potrivit CNN.

În spatele furiei se ascund sentimente de disperare sau de neputință. Uneori, poate chiar sentimentul de vinovăție, hrănit de iluzia de control a persoanei care ar fi vrut să prelungească viața. Când devine neajutorată, mintea preferă să se simtă, de fapt, vinovată.

Realitatea este că rata de deces în familiile noastre este de 100%. În cele din urmă, toată lumea va muri. Însă creierul uman nu poate să înțeleagă și să accepte pe deplin acest lucru. Prin urmare, trebuie să ne exprimăm furia, însă într-un mod sănătos. Țipă, fă exerciții fizice, fă box, aleargă sau fă orice altceva care te ajută să te descarci, fără a-i răni pe cei din jur.

Cum accepți moartea unei persoane dragi

A treia etapă a doliului, negocierea, presupune apariția întrebărilor de felul „Dacă ar fi fost așa…?”. Astfel de declarații sunt construite pe baza regretelor legate de ceea ce ai făcut. Sau chiar de ceea ce nu ai făcut înainte ca persoana dragă să moară. Mulți dintre noi cred că această etapă (și altele) pot dura săptămâni sau luni. Adevărul e că ele pot dura doar câteva minute sau ore, omul trecând astfel de la una la alta.

Depresia sau tristețea acută este momentul în care pierderea suferită începe să ne afecteze în cel mai profund mod posibil viața. Depresia reprezintă transpunerea următorului gând: „persoana iubită a plecat și nu se va mai întoarce”.

Pentru a face față depresiei, puteți apela la sprijin din partea familiei sau a prietenilor. Deși acest tip de depresie nu este absolut întotdeauna tratat clinic, este indicat să apelați la ajutorul unui specialist dacă simțiți că nu puteți face față situației.

Citește și: Doliu la Vocea României. Anunțul șoc făcut de Paula Seling: „S-a stins din viață”

Acceptarea morții, ultima etapă a doliului, nu înseamnă că sunteți de acord cu cele întâmplate. Acceptarea nu este nici sfârșitul durerii. Înseamnă doar că acceptăm noua realitate. Înseamnă că atunci când vrem să vorbim cu persoana stinsă din viață, acceptăm că, de fapt, nu o mai putem apela.