Cum trebuie să procedezi dacă șeful vrea să-ți rețină din salariu sub formă de amendă. Ce zice Codul Muncii
Probabil mulți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată cu această întrebare, sau am auzit diverse teorii în legătură cu aceasta: Cum trebuie să procedez dacă șeful vrea să îmi rețină din salariu sub formă de amandă? Dăcă angajatul produce o pagubă, un prejudiciu adus firmei, cum se recuperează paguba? Ce pași trebuie urmați în acest sens? Ce îi este permis angajatorului conform Codului Muncii?
Prevederile cuprinse în Codul Muncii cu privire la reținerile salariale de către șef
În primul rând pornim de la definiția salariului conform Codului Muncii, care este următoarea:
Art. 159 . [definiţia legală a salariului şi egalitatea de tratament]
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează reținerile salariale, trebuie să aruncam un ochi peste articolul 169 din Codul Muncii, care spune că nici o reținere din salariu nu poate fi facută, în afara condițiilor prevăzute de lege:
Art. 169 . [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Dacă angajatul are o datorie față de angajator, care nu este constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, nu i se pot aplica rețineri salariale cu titlu de daune cauzate angajatorului.
Dacă angajatorul îi cere angajatului să își recunoască extrajudiciar o faptă, sau un prejudiciu adus firmei sau angajatorului, și dacă aceștia au estimat împreună paguba, iar angajatul este de acord să i se rețină din salariu pentru rezolvarea acestei situații în mod amiabil, și semneaza un acord scris, sub forma unui angajament de plată, angajatorul nu îi poate efectua rețineri salariale angajatului, nici măcar dacă are acordul acestuia. Reținerile salariale nu se operează în baza unui angajament de plată, angajatorul nu poate face rețineri de plată fară hotarâre judecătorească definitivă.
Salariatul poate să își asume un angajament de plată, pentru prejudiciul cauzat angajatorului, dar angajamentul este probatoriu și util doar dacă angajatorul declanșseză un proces pentru recuperarea daunelor ce i-au fost cauzate.