Ești filmat la locul de muncă? Angajatorul tău riscă o amendă uriașă

Ești filmat la locul de muncă? Angajatorul tău riscă o amendă uriașă
Ești filmat la locul de muncă? Angajatorul tău riscă o amendă uriașă

În urma noilor reguli privind protecția datelor cu caracter personal(GDPR), dacă ești filmat la locul de muncă, angajatorul tău riscă o amendă uriașă.

Angajatorul tău riscă o amendă uriașă, dacă ești filmat la locul de muncă

Dacă ești antreprenor și îți amplasezi camere de luat vederi pentru a-ți monitoriza angajații, află că în urma noilor reguli privind protecția datelor cu caracter personal(GDPR), riști să fii amendat. Sancțiunea se poate ridica până la 20 de milioane de euro ori 4% din cifra afacerilor pe anul anterior. Despre această schimbare a vorbit și Ruxandra Vișoiu, avocat R&R Parteners Bucharesc, pe rrpb.ro. „Noile reguli privind protecţia datelor cu caracter personal au intrat deja în vigoare la dată de 25.05.2018, conform Regulamentului UE 2016/679. Cu toate acestea, majoritatea societăţilor sunt doar în curs de implementare a noilor proceduri sau, mai grav, nici măcar nu au început implementarea acestora”, a spus avocatul.

De asemenea, condițiile în care angajații își pot supraveghea sediul ori punctul de lucru urmează să fie hotărât printr-un nou Proiect de lege ce a fost deja adoptat de Camera Deputaților. Este nevoie de lege dat fiind că Regulamentul UE nu prevede reguli exacte privind condițiile în care camerele video pot fi folosite de societăți pentru a-și urmări angajații ori clienții. La art. 88 se arată că: „statele membre pot prevedea norme mai detaliate pentru a asigura protecţia drepturilor (…) angajaţilor în contextul ocupării unui loc de muncă, (…) al protejării proprietăţii angajatorului sau a clientului”.

Ești filmat la locul de muncă? Angajatorul tău riscă o amendă uriașă
Amenzile se ridică până la 20 de milioane de euro

Interesele legitime urmărite de șef vizează activități de importanță specială, justificate și prevalează asupra intereselor ori drepturilor și libertăților persoanelor cu pricina. Mai clar, angajatorul va trebui să demonstreze că supravegherea video este necesară. De subliniat argumentul că se desfășoară activitate economică nu este necesar pentru a exista un interes real pentru ca angajații să fie supravegheați, căci supravegherea se presupune ca încălcare a celui mai de preț drept al omului. Ca exemplu, angajatorul trebuie să arate că există un grad mare de risc privind furtul produselor sau a materialelor la serviciu, că este vorba despre activități de mare risc etc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI