Cum trebuie să adaugi hreanul și mărarul în butoiul cu varza murată. Greșeala făcută de mulți români, nu va fi același gust

de: Ana Chivu
25 10. 2022

Gospodinele pregătesc acum cămara de bunătăți pentru iarnă. Cei mai mulți români adoră să pună la butoi sau în borcane murături. Varza murată este cea mai iubită dintre toate pentru că poate fi consumată în sarmale, în ciorbă sau într-o salată alături de piper și puțin ulei. Indiferent de cum alegi să o mănânci trebuie să o pregătești ca la carte. Cum trebuie să adaugi hreanul și mărarul în recipientul în care pui varza? Puține bucătărese cu experiență știu acest detaliu.

Truc pentru varză murată: cum trebuie să adaugi hreanul și mărarul în butoi?

Gospodinele se ocupă în această perioadă a anului de bunătățile pentru cămară. Majoritatea românilor adoră să aibă pe parcursul iernii produse tradiționale precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, dulceață, gem și murături. Varza murată este nelipsită din casele tuturor pentru că este consumată în multe feluri.

Bucătăresele cu experiență o folosesc la sarmale, în ciorbă, în tocănițe sau în simple salate cu piper și ulei servite alături de carne la cuptor. Indiferent de cum alegi să o consumi, trebuie să știi câteva trucuri simple despre prepararea ei. Experții recomandă să acorzi atenție momentului în care adaugi hrean și mărar.

  • Ingrediente

20 verze albe de mărime medie
6 rădăcini de hrean
8 crenguțe uscate de mărar
sare grunjoasa mare

Ce trebuie să faci: pas cu pas

Spală bine mărarul și hreanul și adaugă ingredientele la mijlocul procesului și la final înainte să pui lichidul. În felul acesta vei avea aroma peste tot. Lasă varza să stea în butoiul cu saramură și condimente preț de 24 de ore, ulterior mai pune o cantitate mică de apă și presară două linguri de sare mare peste toate legumele. Experții recomandă ca hreanul să fie tăiat în bastonașe fine care să ajungă în tot butoiul.

Acesta oferă un gust înțepător și puțin picant, dar ajută și ca varza să nu prindă floare. Acoperă butoiul și lasă-l la temperatura camerei pentru o săptămână, iar mai apoi depozitează recipientul în beci sau în cămară. Legumele trebuie să stea la rece și cât mai departe de razele soarelui. Nu deschide butoiul în următoarele două săptămâni pentru că riști să strici întreg procesul.

Te poți bucura de produsele tale tradiționale după acest termen. Varza murată trebuie să iasă la final crocantă, sărată și bine condimentată cu: cimbru, boabe de piper, boabe de muștar și leuștean uscat. Unii oameni adaugă în borcane sau în butoi morcovi întregi, mere sau știuleți de porumb.