Există peste 2.000 de soiuri în lume, fiecare având propriile caracteristici, dar toate au ceva în comun: au nevoie de condiții de depozitare adecvate pentru a-și menține textura și aroma. Află cum trebuie păstrată brânza în frigider, de fapt. Greșeala pe care o fac cei mai mulți români.
Nu ne putem compara cu francezii, însă și românii sunt mari iubitori de brânză. Fermecați de varietatea de soiuri din comerț, ajungem, de cele mai multe ori, să ne întoarcem acasă cu cantități destul de mari, pe care nu le putem consuma la o singură masă.
Știm că poate fi ținută la frigider mai multe zile, fiecare având propriul mod de depozitare pe care îl crede cel mai eficient. Cei mai mulți aleg să țină brânza într-un recipient închis. Este o mare greșeală, avertizează experții, pentru că brânza are nevoie de oxigen pentru a se păstra corect.
Nu este recomandat nici să fie lăsată la temperatura camerei. În contact cu căldura, produsul are tendința de a „transpira”. În urma acestui proces, brânza pierde din grăsime și va ajunge să își piardă textura și aroma. Din acest motiv, pentru a-și păstra proprietățile, cel mai bine este să o pui la frigider, mai ales dacă este o brânză moale, precum brie sau camembert.
Citește și: Câtă sare este bine să consumi zilnic. Mihaela Bilic dă peste cap tot ce ştiai despre asta
Ambalajul original și folia alimentară sunt cele mai bune metode de conservare a brânzei. Ea trebuie înfășurată cu grijă, pentru a preveni formarea unor buzunare de aer între brânză și ambalaj, unde s-ar putea dezvolta bacteriile.
Hârtia de pergament va feri brânza de alte mirosuri emanate de celelalte alimente din frigider. Înainte de a o mânca, trebuie să lași brânza la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră.
Dacă bucata are mucegai la suprafață, cel mai bine este să o înfășori într-un prosop de bumbac umezit în prealabil în apă sărată. Aceasta este o metodă de conservare care a fost folosită din cele mai vechi timpuri și este foarte eficientă.
Poate fi brânza congelată? Răspunsul este da, deși nu este indicat. Motivul este că la dezghețare își va pierde nu numai aroma, ci și textura. Dacă este o brânză tare, când este tăiată se va sfărâma. Iar dacă este o brânză moale, va deveni granuloasă.
Citește și: Cât rezistă icrele în frigider, de fapt. Secretul gospodinelor pentru a fi mai mult timp proaspete