Cum trebuie consumate roşiile, de fapt? Ne aducem aminte cu toții cum ne spunea mama acasă: „Ai grijă să mănânci legume”. Consumul de legume este o parte importantă a unei diete sănătoase. Sportivii și pasionații de fitness înțeleg că legumele sunt o sursă valoroasă de fitochimicale și le încorporează în dieta lor. Conform cercetărilor, fitochimicalele oferă proprietăți antioxidante. Antioxidanții sunt substanțe puternice care stabilizează radicalii liberi din corpul nostru și ajută la prevenirea bolilor. Datorită acestui beneficiu, consumul de legume este legat de scăderea incidenței cancerului, a bolilor de inimă și a bolilor degenerative. Dar, deși roșile, de exemplu, sunt consumate în forma lor naturală, nutriționiștii ne învață cum trebuie consumate roşiile, de fapt.
Se consideră că legumele crude oferă cele mai bune substanțe nutritive. Deși acest lucru poate fi valabil pentru majoritatea legumelor, gătitul crește de fapt valoarea nutritivă a unor legume. Potrivit unui articol publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, „mulți compuși protectori sunt intensificați atunci când legumele sunt gătite”.
Roșiile sunt etichetate științific ca fiind fructe, dar în scopuri culinare sunt denumite legume. Sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă bogată de vitamina C și licopen. Licopenul este substanța fitochimică ce conferă roșiilor nuanța roșie, împreună cu proprietăți antioxidante semnificative. Vom analiza modul în care gătitul îmbunătățește substanțele nutritive ale roșiilor, în cele ce urmează.
Un studiu recent, privind beneficiile nutriționale ale gătitului roșiilor, arată că la testele de gătit au încălzit roșiile crude la 87 grade timp de două, 15 și 30 de minute.
Valorile de vitamina C și licopen au fost măsurate la fiecare interval. Rezultatele cercetării au indicat o scădere semnificativă a vitaminei C, dar, în schimb, o creștere substanțială a licopenului.
Roșiile la abur sau fierte sunt metoda preferată de gătit pentru a scoate mai mult licopen pentru o nutriție optimă. Cercetările indică faptul că licopenul reduce riscul de cancer, îmbunătățește sănătatea inimii și sporește răspunsul neurologic.
Roșiile, broccoli și morcovii sunt trei legume despre care s-a demonstrat că au o valoare nutritivă îmbunătățită atunci când sunt gătite. Se pare că substanțele fitochimice benefice sunt reținute în peretele celular până când se aplică o metodă de încălzire. Nutriționiștii, precum Mihaela Bilic, recomandă ca roșiile să fie consumate, mult mai mult, gătite:
„Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor.
Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare.”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.
Așadar, ar trebui să ținem cont de sfaturi și să reținem cum trebuie consumate roşiile, de fapt, nu de alta, dar ne dorim să fim sănătoși.