29 aug. 2022 | 13:30

Cum trebuie consumate roşiile, de fapt. Aşa sunt mai nutritive, spun specialiştii. Sigur nu faci asta!

Sănătate
Cum trebuie consumate roşiile, de fapt. Aşa sunt mai nutritive, spun specialiştii. Sigur nu faci asta!
Roșiile, legumele pline de vitamine pentru sănătatea noastră

Cum trebuie consumate roşiile, de fapt? Ne aducem aminte cu toții cum ne spunea mama acasă: „Ai grijă să mănânci legume”. Consumul de legume este o parte importantă a unei diete sănătoase. Sportivii și pasionații de fitness înțeleg că legumele sunt o sursă valoroasă de fitochimicale și le încorporează în dieta lor. Conform cercetărilor, fitochimicalele oferă proprietăți antioxidante. Antioxidanții sunt substanțe puternice care stabilizează radicalii liberi din corpul nostru și ajută la prevenirea bolilor. Datorită acestui beneficiu, consumul de legume este legat de scăderea incidenței cancerului, a bolilor de inimă și a bolilor degenerative. Dar, deși roșile, de exemplu, sunt consumate în forma lor naturală, nutriționiștii ne învață cum trebuie consumate roşiile, de fapt.

Roșiile, legumele pline de vitamine pentru sănătatea noastră

Se consideră că legumele crude oferă cele mai bune substanțe nutritive. Deși acest lucru poate fi valabil pentru majoritatea legumelor, gătitul crește de fapt valoarea nutritivă a unor legume. Potrivit unui articol publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, „mulți compuși protectori sunt intensificați atunci când legumele sunt gătite”.

Roșiile sunt etichetate științific ca fiind fructe, dar în scopuri culinare sunt denumite legume. Sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă bogată de vitamina C și licopen. Licopenul este substanța fitochimică ce conferă roșiilor nuanța roșie, împreună cu proprietăți antioxidante semnificative. Vom analiza modul în care gătitul îmbunătățește substanțele nutritive ale roșiilor, în cele ce urmează.

Nutriționiștii ne învață cum trebuie consumate roşiile, de fapt

Un studiu recent, privind beneficiile nutriționale ale gătitului roșiilor, arată că la testele de gătit au încălzit roșiile crude la 87 grade timp de două, 15 și 30 de minute.

Valorile de vitamina C și licopen au fost măsurate la fiecare interval. Rezultatele cercetării au indicat o scădere semnificativă a vitaminei C, dar, în schimb, o creștere substanțială a licopenului.

Roșiile la abur sau fierte sunt metoda preferată de gătit pentru a scoate mai mult licopen pentru o nutriție optimă. Cercetările indică faptul că licopenul reduce riscul de cancer, îmbunătățește sănătatea inimii și sporește răspunsul neurologic.

Roșiile, broccoli și morcovii sunt trei legume despre care s-a demonstrat că au o valoare nutritivă îmbunătățită atunci când sunt gătite. Se pare că substanțele fitochimice benefice sunt reținute în peretele celular până când se aplică o metodă de încălzire. Nutriționiștii, precum Mihaela Bilic, recomandă ca roșiile să fie consumate, mult mai mult, gătite:

„Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor.

Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare.”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Așadar, ar trebui să ținem cont de sfaturi și să reținem cum trebuie consumate roşiile, de fapt, nu de alta, dar ne dorim să fim sănătoși.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Surprize meteo la început de an. Temperaturi ieșite din comun
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro