20 iul. 2021 | 08:37

Cum ţii departe de tine tigrul de platan. Trucul care te fereşte de înţepăturile acestei insecte sâcâitoare

Știri generale
Cum ţii departe de tine tigrul de platan. Trucul care te fereşte de înţepăturile acestei insecte sâcâitoare
Tigrul de platan, pe cât de mic, pe-atât de periulos

În ultimii ani tot mai multe insecte, unele dăunătoare, altele periculoase pentru sănătatea omului, au apărut și în România. Printre acestea se numără o insectă de doar 3 milimetri, dar care poate deveni periculoasă, odată ce suntem mușcați. Așa că mare atenție atunci când ieșiți la o plimbare. Pe cât demic, tigrul de platan, pe atât de periculos poate să fie atunci când suntem mușcați.

Tigrul de platan, pe cât de mic, pe-atât de periculos

În general, marea majoritate a insectelor nu sunt periculoase, aparent, dar în condiții de stres pot ajunge un adevărat inamic al omului. La cei 3 milimetrii, tigrul de platan, a devenit un adevărat flagel, mai ales în perioada verii. Conform specialiștilor gândacul tigrul de platan a apărut pentru prima dată în America de Nord. Ulterior, prin transporturile comerciale, tigrul de platan a fost adus în Europa în 1964.

Prima dată a fost descoperit în Italia, la Padova. Având un sistem de înmulțire rapidă, în câțiva ani insecta a ajuns să fie răspândită pe întreg continentul. Specialiștii români spun că în urmă cu 3-4 ani, tigrul de platan a fost descoperit și pe teritoriul României, fiind mai frecvent în cea de a doua parte a verii. Ceea ce o face distinctivă de alte specii de insecte, este mușcătura acesteia, care aparent este una inofensivă. Dar netratată poate provoca infecții și anumite complicații.

Deși ajunge până la 6 milimetrii, este o insectă silențioasă, aproape transparentă, și este foarte greu de depistat. Începând cu a doua jumătate a acestei luni, tigrul de platan își face apariția în natură. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra înmulțirii rapide și progresive a acestei insecte.

Moduri de a ne apăra împotriva tigrului de platan

La fel ca și țânțarii, tigrul de platan poate intra în interiorul locuinței atunci când ținem geamurile deschise. În cazul în care avem montate plase la geamuri, trebuie să fim atenți la ochiurile acestora. La unele plase pot fi de dimensiuni mari.

Astfel insecta poate intra prin aceste ochiuri, dacă sunt mai mari. Dacă ne decidem să ieșim la o plimbare, este important de știut ce trebuie să facem pentru a evita mușcătura unui tigru de platan.

În primul rând, ca și în cazul țânțarilor, trebuie să avem îmbrăcăminte deschisă și vaporoasă, și să nu avem picioarele sau mâinile expuse. Fiind extrem de silențios, tigrul de platan se poate așeza pe părțile expuse fără a fi sesizat. Așa că este bine să evităm expunerea membrelor.

Dacă mergem la o plimbare prin parcuri, sau acolo unde sunt spații verzi, cu atât mai mult trebuie să avem mâinile și picioarele acoperite. Se pot folosi și anumite spary-uri, ca în cazul țânțarilor, dar în cazul unui tigru de platan, acestea au efecte mai mici.

Dacă totuși suntem mușcați de un tigru de platan, important este să nu ne scărpinăm, pentru a nu produce răni ulterioare. Va trebui să dezinfectăm imediat locul mușcăturii. În cazul unor mușcături mai puternice putem folosi anumite creme antihistaminice  pe bază de mentol.

Odată folosite acete creme vor calma inflamația și mâncărimea. Deși nu este cazul, dar dacă se întâmplă să se ajungă la alergii din cauza mușcăturii uni tigru de platan, este recomandat să apelați urgent la un medic specialist.

Așa că mare atenție atunci când mergeți la o plimbare de seară prin parcuri, sau în locații cu multă verdeață. Este bine să evitați astfel de situații pline de disconfort.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Noi schimbări pe piața asigurărilor. Românii care riscă amenzi dure
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro