Cum testezi pământul din grădina ta. Așa afli dacă e bun pentru plante sau nu
Pentru cei care stau la casă, grădinăritul poate fi o activitate destul de relaxantă. Cine nu adoră să aibă o grădină îngrijită, cu plante și flori colorate, care te îmbie cu un miros parfumat. În plus, grădinăritul poate combate ușor stresul, însă câți dintre noi știu să îngrijească corect o grădină?
În materialul care urmează, vă prezentăm cele mai simple și utile sfaturi pentru cei care sunt grădinari începători. Așa poți afla cum să testezi pământul înainte de a planta ceva.
1.Ține cont de regiunea în care te afli
Înainte să te apuci de grădinărit, este esențial să cunoști ce fel de plante și flori pot fi crescute în zona în care locuiești. Caracteristicile climaterice sunt primele care trebuie verificate, iar mai apoi câtă lumină primește grădina de la soare, conform Realsimple.com.
2. Solul trebuie testat
În sol se află numeroși nutrienți care ajută enorm la dezvoltarea mai bună a plantelor. De asemenea, trebuie aflat și nivelul PH-ului din sol, iar alcalinitatea sau aciditatea solului sunt responsabile pentru modul în care plantele și florile absorb nutrienții.
Pentru ca grădina să fie cât mai frumoasă, pământul trebuie să fie afânat și să se sfărâme ușor când îl strângi în pumn. Dacă solul este dur sau argilos, plantele nu vor avea rădăcini puternice. Pentru început, este esențial să pui compost, pământ proaspăt și să sapi temeinic înainte să plantezi.
3. Eliminarea buruienilor
Buruienile nu au ce căuta în grădină, pentru că acestea iau o parte din nutrienți și se dezvoltă destul de rapid. Este necesar să se îndepărtezi ori de câte ori e nevoie.
4. Crearea unui plan
Pentru ca grădina să fie cât mai aerisită, trebuie să alegi plante care nu cresc foarte mari. În plus, ele trebuie plantate la o distanță de aproximativ 45-50 de centimetri una de cealaltă.
5. Ține cont de fertilizare
Fertilizarea se face primăvara și se repetă la 6-8 săptămâni, până la finalul sezonului de creștere. Vara este extrem de cald, deci este mai greu să plantezi. Toamna este anotimpul cel mai prielnic pentru a planta câțiva copaci sau boscheți.
6. Plantele trebuie udate în mod regulat
Apa este extrem de importantă pentru plante, însă poate dăuna dacă este prea multă. Apa trebuie să penetreze solul și să ajungă la rădăcini. O cantitate mare de apă face ca rădăcinile plantelor să putrezească.
Udatul se face doar dimineața, pentru ca soarele să usuce apa pe frunzele plantelor și să le distrugă. Udatul plantelor pe seară nu este recomandat, deoarece plantele riscă să dezvolte fungi.