Cum te programezi pentru vaccinul anti-covid-19. La ce număr de telefon trebuie să suni, de fapt
În România a început etapa a doua de vaccinare, încă din data de 15 ianuarie, astfel că peste 200.000 de persoane s-au programat deja pentru a primi vaccinul cu serul de la Pfizer.
Cum te programezi pentru vaccin
De pe data de 15 ianuarie 2021, de la ora 15:00, oră de la care s-a dat startul programărilor pentru vaccinul anti-coronavirus, și până la data de 17 ianuarie, ora 11:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au efectuat mai exact 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare. Vorbim aici despre 115.954 adulți peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecțiuni cronice și 46.510 angajați din domenii esențiale.
Programările pentru etapa a doua de vaccinare, s-au făcut în patru modalități: individual, direct în platformă, prin intermediul medicilor, telefonic, prin Call Center sau prin intermediul angajatorului. Cele mai multe programări s-au făcut individual, direct prin platformă, respectiv 104.655 de persoane, apoi a urmat modalitatea prin intermediul angajatorului, respectiv 61.447 de persoane din domenii esențiale, telefonic, prin Call Center, au fost 13.343 de persoane care s-au programat, iar prin intermediul medicilor s-au programat 13.343 de persoane.
De menționat este că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP și prin urmare, se recomandă cetățenilor să acceseze periodic aplicația, ca să verifice introducerea de noi centre de vaccinare ori apariția locurilor disponibile pentru vaccinare.
Numărul de telefon pentru programarea la vaccin
Persoanele care au afecțiuni cronice pot să opteze pentru următoarele metode de programare la vaccin, trei la număr. Fie individual, direct în platformă, fie prin intermediul unui aparținător, cu mențiunea că aici pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin ”Adaugă beneficiar”, fie prin intermediul direcțiilor de asistență socială.
Prin cele trei metode de programare menționate mai sus, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana în cauză nu figurează în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice, dar și furnizarea datelor actualizate de indentitate, pentru înscriere sau înscriere/programare.
Metoda de programare prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice se realizează astfel. Medicul poate să înscrie și să programeze persoane cu afecțiuni cronice ori poate numai să le înscrie, urmând ca persoanele să se autentifice în baza unui CNP și să se programeze individiual. În această situație, nu este însă obligatorie interogarea bazei de date a CNAS. Programarea se mai poate face și telefonic, prin Call Center, la numărul 021.414.44.25.
De precizat este că pentru oricare dintre variantele de înscriere și programare, persoana în cauză are responsabilitatea legală asupra datelor declarate. STS a asigurat și continuă să asigure suportul tehnic pentru ca platforma de programare programare.vaccinare-covid.gov.ro să funcționeze la parametri optimi, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite și transmise de către autoritățile medicale.