Medicul Adrian Marinescu s-a vaccinat cu a doua doză de vaccin anti-coronavirus, la Institutul Matei Balș din București. Cel care i-a administray a doua doză a serului de la Pfizer a fost chiar profesorul Adrian Streinu-Cercel, potrivit alphanews.ro.
Tot Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș, a vorbit despre importanța administrării celei de-a doua doze de vaccin anti-coronavirus.
”În momentul în care cineva are de exemplu, un diagnostic oncologic, are un tratament care presupune o scădere importantă a imunității. Aici e de discutat apropo de contraindicația la vaccinare. Marea problemă este că s-ar putea ca eficacitatea să nu fie cea pe care ne-o dorim. Nu înseamnă că îi face rău, dar s-ar putea ca acea persoană să aibă o eficacitate mai mică, adică să obțină mai greu anticorpii.
Eu vreau să cred că este suficient de important să facem a doua doză, în așa fel încât să ne amânăm programul. Dacă avem o simptomatologie acută care împiedică vaccinarea putem să amânăm pentru o perioadă scurtă de timp, având niște condiții medicale clare.
Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema.”, a declarat recent medicul, pentru Antena3
De asemenea, Adrian Marinescu a precizat că pe măsură ce populația se va imuniza, măsurile de relaxare în rândul populației se vor manifesta treptat.
Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80% , da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.
Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate. De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, pentru sursa citată.