Cum sunt numite uraganele, de fapt, şi care sunt cele mai periculoase. Cu nume de femei sau de bărbaţi?

de: Sabina Anastasia
29 09. 2022

În anul 1953 a fost implementat prima dată un sistem de denumire a uraganelor din Oceanul Atlantic. Furtunile primesc nume specifice, în ordine alfabetică. Bineînțeles, literele dificile, precum „Q”, „U”, „X”, „Y” și „Z”, sunt omise. În primii aproximativ douăzeci și cinci de ani de la implementarea acestui sistem, uraganele și furtunile tropicale au primit denumire exclusiv feminină. Află în rândurile de mai jos care sunt cele mai periculoase uragane, în funcție de denumire.

Cum se denumesc furtunile tropicale în 2022

Furtunile și uraganele ce se manifestă în Oceanul Atlantic primesc un nume specific, în funcție de sistemul de denumire implementat în anul 1953. În primii douăzeci și cinci de ani de la implementarea sistemului cu pricina, furtunile tropicale au primit nume de femei în mod exclusiv. În parte, acest lucru a contribuit și la obiceiul marinarilor de denumire a navelor.

Numele furtunilor au început să alterneze între cele masculine și cele feminine abia în anul 1979. În prezent, lucrurile stau puțin diferit. Furtunile poartă denumiri feminine, dar și masculine, fără a se pune accent pe o anumită categorie. În anul 2022 urmează să fim martori la manifestarea uraganelor Alex, Bonnie, Gaston și Hermione.

Revenind, există doar șase liste de nume pentru uraganele din Oceanul Atlantic. Numele furtunilor se repetă periodic. De exemplu, lista de nume primite de uraganele raportate anul trecut a fost folosită o dată la șase ani de zile. Prima dată a fost concepută în anul 1979 și apoi utilizată periodic.

Cele mai periculoase uragane, în funcție de denumire

Analizele specialiștilor din domeniu arată că uraganele cu nume feminin provoacă un număr semnificativ mai mare de pagube, inclusiv umane, în comparație cu furtunile denumite cu nume masculin. Aparent, uraganele cu nume feminine induc percepția unui fenomen mai puțin periculos. În consecință, autoritățile și oamenii, în general, sunt mai puțin pregătiți să facă față provocărilor.

Totuși, din când în când, dacă se manifestă o furtună deosebit de periculoasă, are a declanșat pagube mari sau costisitoare, denumirea sa este retrasă. Meteorologul Brian McNoldy de la Universitatea din Miami a explicat că nu există o știință precisă în prezent, în funcție de care se oferă denumirea unei furtuni.

Specialiștii din domeniul meteorologic pot să propună retragerea numelui unei furtuni severe. Acest lucru se întâmplă la reuniunea anuală a Comitetului Asociației Regionale pentru Uragane din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale, care face parte din Organizația Națiunilor Unite.

Citește și: Ce să știi, pe scurt, despre uraganele Irma și Harvey care au lovit SUA

Orice țară poate propune retragerea denumirii numelui unei furtuni prin intermediul reprezentanților săi. Ulterior, are loc o discuție în cadrul căruia se votează dacă numele uraganului trebuie retras sau nu. O astfel de situație a avut loc anul trecut, când denumirea furtunii Ida a fost retrasă, fiind înlocuită de numele Imani.