România este pe primul loc la producția unui antibiotic natural la nivel european. Deși îl avem din abundență, de cele mai multe ori, nu știm să îl folosim și îi stârpim impactul pozitiv pe care îl are asupra organismului.
Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită îndeosebi de preoți în cadrul diferitelor ritualuri făcute de aceștia. Existe multe mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adaugă polen și levuri din faguri.
Însă, cele mai vechi documente referitoare la acest produs sunt două fragmente scrise în lumba sumeriană. Cei de la care au rămas mărturii privind modul de recoltare și folosire a substanței sunt egiptenii. De asemenea, și în Vechiul Testament găsim cuvântul ”miere” de peste 60 de ori.
Astăzi, precum odinioară, folosim mierea în alimentație, în medicină, în ritualuri religioase. De menționat este că, atâta vreme cât este consumată cu moderație și este aleasă cu grijă, ea are numeroase beneficii, altminteri, își pierde din proprietăți.
„Mierea fiartă, ori pusă în lichid de 100 de grade, îşi pierde din proprietăţi, din vitamine. Doar încălzită este în regulă, pentru că anumite elemente se coagulează şi nu e problemă. Altfel, ca şi atunci când o folosim la pregătirea prăjiturilor, rămâne doar ca îndulcitor, nu mai are proprietăţile celelalte”, a spus Dr. Țuțu Codruț, potrivit Adevărul.
„Poate afecta stomacul, pancreasul, încarcă organismul cu anumite substanţe, zaharuri prea multe, sau aminoacizi, vitamine, minerale. O lingură pe zi e suficientă. La copii, o linguriţă pe zi, timp de 3 luni, apoi pauză o lună şi reluăm”, a spus medicul.
Uniunea Europeană este al doilea producător mondial de miere de albine după China, iar România se poziționează pe primul loc. Ne ajută mult condițiile climatice pentru apicultură. Suntem urmați de Ungaria, Germania și Polonia. Cu toate acestea, producția nu acoperă cererea, așa că 40% din necesar se importă. Cât despre consumul local, el a înregistrat o ușoară creștere, de 15%, dar, chiar și așa, România se află la coada clasamentului în ceea ce privește consumul de miere de albine.