28 nov. 2024 | 12:14

Cum și când se plătesc zilele neefectuate de concediu de odihnă. Ce spune legea

News
Cum și când se plătesc zilele neefectuate de concediu de odihnă. Ce spune legea
Cum și când se plătesc zilele neefectuate de concediu de odihnă. Ce spune legea

Dreptul la concediu de odihnă anual este un beneficiu garantat pentru toți salariații din România, conform Codului Muncii. Totuși, există situații în care angajații nu reușesc să beneficieze de toate zilele de concediu la care au dreptul. Ce se întâmplă în aceste cazuri și care sunt regulile privind compensarea acestora? Legea spune clar ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase de la un an la altul.

Ce spune legea despre concediul de odihnă

Conform legislației în vigoare, fiecare angajat are dreptul la un concediu anual de cel puțin 20 de zile lucrătoare, acesta fiind doar pragul minim stabilit prin lege. În funcție de contractele colective de muncă, domeniul de activitate sau condițiile speciale de muncă, durata concediului poate fi mai mare.

Un aspect important de reținut este că acest drept nu poate fi cesionat altor persoane. Cu alte cuvinte, un angajat nu poate să cedeze zilele sale de concediu unui coleg, nici să renunțe la ele. Angajatorul, la rândul său, nu poate să limiteze dreptul salariatului la concediu, indiferent de circumstanțe. Acesta este un drept personal și protejat de lege.

Dacă din diverse motive un angajat nu reușește să-și efectueze toate zilele de concediu de odihnă într-un an calendaristic, legea permite reportarea acestora. Zilele de concediu neefectuate pot fi utilizate într-o perioadă de până la 18 luni, calculată de la începutul anului următor.

De exemplu, dacă un angajat nu și-a utilizat integral zilele de concediu din 2024, acesta le poate lua până la mijlocul anului 2026. Este responsabilitatea angajatorului să se asigure că angajatul beneficiază de aceste zile înainte de expirarea termenului.

Când pot fi compensate financiar zilele de concediu rămase

Compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate este permisă de lege doar într-un singur caz: la încetarea contractului individual de muncă. În această situație, angajatorul are obligația să plătească angajatului toate zilele de concediu rămase neutilizate, sub forma unei indemnizații.

Această regulă exclude posibilitatea ca angajații să ceară plata pentru concediul neefectuat cât timp sunt încă în raporturi de muncă. Totodată, angajatorul nu poate opta să plătească zilele de concediu în loc să acorde timpul liber prevăzut de lege.

În perioada concediului de odihnă, angajatul beneficiază de o indemnizație care nu poate fi mai mică decât salariul său de bază. Aceasta include și eventualele sporuri permanente prevăzute în contractul individual de muncă. Totuși, zilele libere legale, cum ar fi sărbătorile naționale, nu sunt incluse în concediul de odihnă, ci se adaugă la zilele de concediu, fiind garantate tot în Codul Muncii.

Există anumite categorii de angajați pentru care regulile diferă. De exemplu, personalul didactic care lucrează în regim de plată cu ora nu are dreptul la concediu de odihnă plătit pentru timpul lucrat în acest mod. În plus, aceștia nu primesc indemnizații pentru zilele neefectuate la încetarea contractului. Pentru ei se aplică însă liberele legale și vacanțele școlare.

 

Parteneri
Secretele chipului lui Călin Georgescu, dezvăluite de un fizionomist: „Trăsăturile acestea se regăsesc la un …”
Redactia.ro
„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Click.ro
Mesajul lui Selly pentru tineri, înaintea alegerilor. „Noi putem acum, fiecare dintre noi, să dăm ceva înapoi acestei țări”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
EXCLUSIV / Vedeta TV din România s-a măritat în secret!! A avut o nuntă ca-n filme! Detalii despre marele eveniment
Unica.ro
Cristina Ich a primit inelul de la fiul lui Don Pepe. Bijuteria are un diamant imens
EVZ.ro
Doliu în sportul românesc. O fostă campioană mondială la tenis de masă a murit
Spynews
Decizia CCR. Călin Georgescu, scos din schemă: Vor să interzică dreptul poporului!
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
PLÂNGERE PENALĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! ACUZAȚIILE sunt GRAVE
Mediaflux
Românii vor plăti mai puțin la întreținere. Veștile bune date de ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Antena 1
5 lucruri evidente despre care Călin Georgescu nu crede că există: războiul din Ucraina, aselenizarea sau tezaurul de la ruși
Shtiu.ro