Cum și-au luat românii permise auto fără să dea sala sau traseul. DIICOT s-a pus pe ei, deja

de: Alex Cazacu
15 10. 2020

Zeci de permise de conducere au fost preschimbate în România în mai multe județe din țară. Cei care voiau să dobândească dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice plăteau sume cuprinse între 2.000 și 3.000 euro.

Cum și-au luat românii permise auto fără să dea sala sau traseul

Permisele false erau provenite din Congo. Acestea erau expediate în țara noastră prin intermediul unei firme de curierat. Cetățenii românii care primeau permisele de conducere străine obținute fraudulos, se prezentau la serviciile județene ale Direcției Regim Permise de Conducere sau la SPCRPCIV București. Aici, documentele false erau preschimbate cu permise de conducere românești.

Potrivit DIICOT, procurorii împreună cu Poliția au făcut 41 de percheziții la domiciliu în 19 județe și în municipiul București, la locuințele unor persoane implicate în obținerea ilegală a  permiselor de conducere.

Permisele obținute în Congo erau preschimbate cu permise autentice românești

Cei vizați de anchetă sunt suspectați de săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Unii dintre membrii acestei grupării se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetățeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană. Pe de altă parte, ceilalți membri derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.

DIICOT s-a pus pe ei

Permisele din Congo ajungeau în România prin curierat

Permisele de conducere din Congo erau expediate către România prin intermediul unei firme de curierat. Cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile județene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV București, unde permisele eliberate din țara africană erau preschimbate cu permise de conducere românești.

”Se ajungea astfel la situația în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea” spun procurorii, potrivit Agerpres.