Experții NASA au o vedere mai bună asupra Pământului din spațiu, de pe Stația Spațială Internațională. Ei sunt norocoșii care ajung să experimenteze simțul transcendent de a vedea lumea ca o biosferă fragilă pusă în întunericul spațiului. Dar când vine vorba de a fi martori la o eclipsă de Soare, astronauții văd diferit imaginile, care par neliniștitoare și chiar puțin înspăimântătoare.
O eclipsă totală de Soare are loc atunci când Luna trece prin fața Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii sale. Este un fenomen izbitor deoarece Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar și de aproape 400 de ori mai departe, ceea ce înseamnă că cele două discuri par a avea cam aceeași dimensiune când le vedem pe cer. În timpul unei eclipse are loc o potrivire perfectă, Luna ascunzând întregul corp al Soarelui.
Oricât de magnifică pare această juxtapunere, nu este cu adevărat nimic mai dramatic decât Luna care face beznă totală pe Pământ. Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, iar Terra se rotește pe axa sa, acea umbră se mișcă pe suprafața planetei cu aproximativ 1.600 km/h. Deci, ce ai vedea dacă ai fi privi de sus? O pată întunecată, în mișcare, un fel de vânătaie plutitoare în spațiu.
„Nu semăna cu nimic din ce am văzut vreodată”, a spus, recent, fostul astronaut Terry Virts pentru USA Today, citat de Time. „Glumesc că mă bucur când ne-au spus că a avut loc o eclipsă, pentru că ar fi fost neliniștitor să privești în jos, la Pământ, și să vezi acest punct negru mișcându-se peste totȚ, a mai declarat acesta.
Pe 8 aprilie 2024, eclipsa totală de Soare se va îndrepta spre nord-est, din vestul Mexicului, prin Texas și în sus, spre New England și provinciile maritime ale Canadei, vizibilă pentru mai mult de 31 de milioane de oameni doar din SUA.
Românii au posibilitatea să o vadă online. NASA va transmite în direct eclipsa de Soare începând de luni, la ora 13:00 ET. Live-ul va fi difuzat pe NASA TV și pe site-ul agenției spațiale, unde vor fi comentarii de la experți și astronauți de la bordul Stației Spațiale Internaționale.