Îngrijirea plantelor în ghiveci nu este același lucru cu îngrijirea lor în solul grădinii. Ghivecele sunt mai pretențioase din cauza cantității mici de substrat pe care o pot conține. Haide să vedem, așadar, cum ar trebui udate aceste plante de apartament. Metoda pe care nu o știai.
Deși poate părea o activitate simplă, udarea plantelor nu este atât de ușor de făcut corect. De fapt, există multe variabile care pot împiedica udarea corectă, deoarece fiecare plantă poate avea nevoie de condiții speciale. Vorbim, așadar, în rândurile de mai jos, despre cum să o faci corect și cum să recunoști udarea insuficientă sau excesivă, ambele fiind nefaste pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare a plantei.
O plantă în ghiveci tinde să se usuce mai repede decât dacă ar fi în pământ, deoarece acesta conține mai puțin pământ. În plus, fiind deasupra nivelului solului, expunerea la soare face ca atât substratul, cât și rădăcinile plantelor să se încălzească mai mult decât în mod normal. Astfel, lipsa de umiditate și căldura sunt marile pericole ale unei plante în ghiveci.
Nu toate plantele au nevoie de aceeași cantitate de apă și nici de același sistem de udare. Prin urmare, în cele ce urmează îți dezvăluim cele mai utilizate trei metode de udare a ghivecelor.
1. Udarea de sus
Acesta este cel mai comun sistem și cel folosit de majoritatea plantelor. Cu ajutorul unui vas de udat, al unui pahar sau al unei sticle, apa este aplicată direct pe substrat, de sus.
Este important să se evite ca frunzele sau florile să intre în contact cu apa, deoarece acest lucru le poate deteriora sau poate favoriza apariția ciupercilor.
2. Prin imersiune
Ghiveciul se pune în chiuvetă sau într-o găleată cu apă. Acest sistem este perfect pentru epifite sau orhidee.
3. Prin farfurie
Acest sistem face ca planta să bea prin rădăcini cantitatea de apă pe care o consideră necesară. Astfel, apa trebuie turnată direct în farfuria ghiveciului și se lasă câteva minute până când planta este hidratată.
Ulterior, excesul este aruncat. Acest lucru este ideal pentru bulbi sau pentru plantele cu tulpini sau frunze sensibile la umiditate.
Nu toate plantele au nevoie de aceeași cantitate de apă. Multe plante de apartament populare, cum ar fi filodendronii, provin din regiunile tropicale ale lumii unde plouă în mod regulat. Aceste specii au adesea frunze mari care necesită multă apă.
În schimb, cactușii și plantele suculente se descurcă cel mai bine atunci când solul este lăsat să se usuce între udări.
Astfel, în cazul în care observi că frunzele se ofilesc sau încep să se îngălbenească, ar trebui să mărești ușor udarea. Dacă, pe de altă parte, vezi că apar ciuperci sau că frunzele devin maro, înseamnă că le uzi prea mult. Udarea se face cel mai bine dimineața devreme sau târziu.
Citește și: Ce să faci cu apa de la robinet înainte de a uda plantele de apartament cu ea. Aşa vor creşte sănătoase