Cum se ține post corect, de fapt. Trucurile utile împărtășite de un medic pentru Săptămâna Mare
Perioada postului sfintelor Paști este cea mai încărcată din an. Credință, înfrânare, rugăciune, disciplină și ambiție. Este o adevărată școală a pocăinței, ar spune unii. Cel mai dificil pas pentru mulți dintre noi rămâne cel legat de alimentație. Urmările lui se observă după ce acesta se va fi terminat. În schimb, pregătirile pentru praznicul minunat al Învierii Domnului pot fi petrecute cu bine cu ajutorul unor trucuri oferite de medicul de urgență Tudor Ciuhodaru.
Medicul Ciuhodaru, reguli pentru a ține corect post
În general, perioada de post în tradiția noastră ortodoxă precede o sărbătoare mare, care marchează, asemeni unor borne în drumul nostru fizic pe pământ, viața noastră bisericească. În această perioadă, aceasta conturează un cadru deosebit al sărbătorii. El conține rugăciune, smerenie și înfrânare de la alimentele numite generic ”de dulce”. Pe de altă parte, un post de câteva zile poate aduce beneficii, dar doar dacă este ținut corect.
- Postul ţinut cu stricteţe, fără a ţine cont de condiţiile individuale, poate favoriza, declanşa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente;
- Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice;
- Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă;
- Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.
Doctorul Ciuhodaru subliniază care sunt și cele cinci reguli esențiale pentru un regim alimentar echilibrat
- Să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
- Să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
- Să nu depăşească necesităţile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
- Să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
- Să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.
Trebuie să ne personalizăm dieta
De asemenea, specialistul a amintit că trebuie să ne personalizăm regimul în funcție de activitatea fizică, de vârstă și de afecțiunile preexistente: „Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.
Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”.