Cum se ține corect Postul Negru. Ce trebuie să știe toți credincioșii
Postul negru are o mulțime de beneficii, iar credincioșii îl țin ca un omagiu pentru patimile suferite de Iisus pe cruce în postul Paștelui și ca o metodă de curățare fizică și spirituală în alte posturi. Dar cum se ține corect postul negru, ce trebuie să știi despre acesta și ce ar trebui să mai faci în afară de a te abține de la alimente? Iată tot ce trebui să știi despre acest obicei.
Beneficiile postului negru
Postul negru presupun să nu mănânci absolut nimic în acea zi, ci doar să bei apă. Unele persoane țin post negru timp de 3 zile consecutive, mai ales în Săptămâna Patimilor, Joia Mare, Vinerea Sfântă și Sâmbăta Patimilor.
Acest post este cel mai aspru, dar are beneficii majore asupra sănătății. De exemplu, organismul folosește propriile sale resurse pentru a se hrăni. Acest proces se numește autoliză, adică depozitele de grăsime din corp sunt folosite pentru a produce energie.
Atunci când grăsimea se folosește în acest fel, acizii grași liberi sunt eliberați în fluxul de sânge și folosiți de ficat ca sursă de energie.
Detoxifierea organismului este și ea un argument bun pentru postul negru. Asta înseamnă că organismul neutralizează toxinele prin colon, ficat, rinichi, plămâni, piele și organism.
Procesul este accelerat de repausul alimentar. Rezervele de grăsime se formează când glucoza și hidrații de carbon nu au fost folosiți ca să se producă energie, așa că nu au fost eliminați fiind convertiți în grăsime.
Când rezervele de grăsime sunt folosite pentru energie în timpul postului, acizii grași eliberează substanțe chimice în sistem, eliminate prin organele menționate anterior.
În plus, postul sporește procesul de vindecare din organism. Dezvoltarea formațiunilor anormale sau a tumorilor este încetinită. De altfel, postul negru prelungește speranța de viață.
Cum se ține corect Postul Negru
Postul negru este văzut de către Biserica ortodoxă drept o practic de smerenie. Asta înseamnă că oamenii nu mănâncă nimic în zilele în care țin post negru, ci doar beau apă.
Dar acest post nu este doar o curățire fizică, ci și una spirituală. Suntem îndemnați să dăm mâncarea celor aflați în nevoie, să ne abținem de la certuri, vorbe grele, să nu cedăm ispitelor, să ne rugăm și să ne ferim de păcate.
Vezi și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 și cât durează. Zile cu dezlegare la pește
Postul negru este adesea practicat în Săptămâna Sfânta de dinainte de Paște. Creștinii ortodocși țin cont de câteva momente cheie ale patimilor lui Iisus:
- La ora 12 – Iisus a fost răstignit
- La ora 15 – şi‑a dat Duhul pe Cruce
- La ora 18- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat
- La ora 21- s‑a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită
- La ora 24 – s‑a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.
Cei care nu pot ține post negru până la ora 12:00 noaptea, se pot opri la ora 15:00, 18:00 sau 21:00.
Postul negru nu permite să mănânci nimic, nici măcar gumă de mestecat. Ai voie doar să bei apă, deși unii credincioși preferă să nu facă nici acest lucru.