19 feb. 2021 | 08:45

Cum se țin ouăle corect, de fapt: cu vârful în sus sau jos? Mulți români greșesc răspunsul

Utile
Cum se țin ouăle corect, de fapt: cu vârful în sus sau jos? Mulți români greșesc răspunsul
Cum se țin ouăle corect: cu vârful în sus sau jos?

Probabil ați auzit că ouăle ar trebui depozitate cu capătul ascuțit orientat în jos, dar de multe ori v-ați întrebat de ce. Sau poate nu ați auzit de asta până în prezent și citiți acum pentru prima dată. Oricum, este adevărat. Ouăle trebuie ținute cu vârful în jos. Explicația este mai jos.

Cu vârful în sus sau în jos? Cum se țin ouăle corect

Când se formează și se depune un ou, există un capăt îngust, ascuțit și unul rotunjit. Pe măsură ce oul călătorește pe oviduct, acesta pleacă mai întâi cu vârful ascuțit și, de asemenea, se învârte, aproape ca un glonț. Chiar înainte ca găina să-și depună oul, ea se ridică puțin în cuib, ținându-și o poziție ghemuită, iar oul se răstoarnă așa încât să fie așezat mai întâi capătul bont, făcând o aterizare mai bună pentru amortizare, deci pentru a avea mai puține posibilități să se spargă.

În plus, există și un sac de aer la capătul ascuțit al fiecărui ou. Acesta este sacul pe care un embrion îl va folosi pentru aer odată ce plămânii săi sunt dezvoltați, înainte de a fi eclozat și de a respira aerul din exterior. Pe măsură ce un ou îmbătrânește, indiferent dacă este fertil sau nu, sacul de aer se va extinde și va deveni mai mare pe măsură ce aerul este venit prin porii învelișului de ou și lasă să scape umezeala. Există o „floare” naturală, o acoperire invizibilă pe ou, care ajută la prevenirea pătrunderii aerului și a bacteriilor în ou.

Conservarea acestei flori este unul dintre motivele pentru care ouăle nu trebuie spălate decât înainte de a fi folosite. Pe măsură ce aerul și bacteriile pătrund în ou prin porii din coaja sa, întâlnesc mai întâi albușul de ou, deoarece gălbenușul rămâne ancorat aproximativ în mijlocul oului prin fire subțiri și rotunde de proteine ​​numite chalazae. Albușul oferă un strat de protecție pentru gălbenuș, care este partea perisabilă a oului.

Păstrează astfel ouăle 

Cu toate acestea, pe măsură ce un ou îmbătrânește, bacteriile se vor îndrepta spre gălbenușul bogat în substanțe nutritive unde pot înflori. De asemenea, tot în acest procesc de îmbătrânire, și sacul de aer crește, ce permite bacteriilor să se apropie de gălbenuș. Când un ou este depozitat cu sacul de aer în partea de jos, acel sac se va ridica încet și se va deplasa spre gălbenuș, aducând aerul și bacteriile cu el.

Acest lucru va grăbi procesul de „îmbătrânire” al oulului, făcându-l mai puțin „proaspăt”, deoarece păstrarea gălbenușului complet închisă în albuș protejează gălbenușul de uscare. Prin depozitarea capătului ascuțit al oului în jos, sacul de aer rămâne în partea de sus a oului, unde și trebuie să stea.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro