28 sept. 2023 | 15:11

Cum se taie trandafirii toamna. Trucul ca să le prelungești durata de viață

Diverse
Cum se taie trandafirii toamna. Trucul ca să le prelungești durata de viață
Trucurile pentru plante sanatoase

Dacă te întrebi cum se taie trandafirii toamna, există câteva sfaturi importante pe care să le pui în practică.  Aceste sfaturi generale privind tăierea trandafirilor te vor ajuta să îmbunătățești sănătatea și durata de viață a oricărui trandafir, făcându-i să înflorească frumos și să fie o pată de culoare în grădina ta.

Ce faci dacă nu știi ce tip de trandafir ai

Poate că ai moștenit un trandafir sau ai pierdut eticheta – s-ar putea să nu știi ce tip de trandafir ai. În acest caz, dacă trandafirul are tulpini lungi arcuite, este foarte înalt sau are nevoie de un fel de suport pentru a se menține în picioare, este foarte probabil să fie un trandafir cățărător sau răspânditor.

Dacă există doar o tulpină groasă veche care merge până la nivelul solului, taie ușor, deoarece aceasta s-ar putea să nu se regenereze dacă este tăiată puternic. 

Vezi și: Ingredientul neaşteptat pe care să îl pui în vază pentru ca trandafirii să reziste zile la rând. Aşa te bucuri de ei mai mult timp

Pentru trandafirii cu mai multe tulpini, elimină una sau două dintre cele mai vechi tulpini (adică cele cu coajă gri și descuamată) cât mai aproape de bază.

Dacă răspunsul în sezonul următor este ca trandafirul să trimită o mulțime de tulpini puternice dar sterile (fără flori), șansele sunt că este un trandafir răspânditor. Un trandafir care răspunde cu o creștere mai puțin viguroasă, cu înflorire, este probabil un trandafir cățărător.

Trandafirii mici

Trandafirii foarte mici sunt ușor de recunoscut, așa că elimină una sau două tulpini cât mai aproape de nivelul solului sau până la tulpini laterale mai tinere (cu scoarța verde) în partea de jos.

Scurtează tulpinile rămase între o treime și jumătate

Dacă răspunsul în sezonul următor constă într-o creștere viguroasă și cu flori abundente, șansele sunt că este un un hibrid.

Citește și: Cum să pregătești trandafirii pentru iarnă. Secretul prin care protejezi florile de îngheț

În caz contrar, este mai probabil să fie un tip de trandafir arbuști.

Hrănește toți trandafirii tăiați cu un îngrășământ cu utilizare generală sau pentru trandafiri în primăvară. Acoperă cu compost sau gunoi de grajd.

Cum se taie trandafirii toamna

Sfaturile următoare se aplică tuturor trandafirilor. Toamna este adesea momentul potrivit pentru tăierea trandafirilor.

Tăieturile nu trebuie să fie mai mari de 5 mm (deasupra unui mugure și trebuie să fie înclinată în jos departe de acesta, astfel încât apa să nu se adune pe mugure. Aceasta se aplică la toate tăieturile, fie că elimini lemnul mort, îndepărtezi flori moarte sau faci tăierea anuală

Taie către un mugure orientat spre exterior pentru a încuraja o formă cu centru deschis. La trandafirii cu obicei de răspândire, taie câteva tulpini spre muguri orientați spre interior pentru a încuraja o creștere mai verticală

Taie la înălțimea corespunzătoare, dacă un mugure latent nu este vizibil Tăieturile trebuie să fie curate, așa că menține foarfecile ascuțite. Pentru tulpini mai groase, folosește foarfeci de tăiat sau un ferăstrău. Taie lemnul uscat până la măduva albă sănătoasă.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu trandafirii din grădină la final de septembrie. Secretul pentru a sta înfloriţi până toamna târziu

Taie tulpinile moarte și bolnave, precum și tulpinile subțiri și cele care se intersectează.

Țintește tulpinile bine spațiate care permit circulația liberă a aerului.

La trandafirii deja stabiliți, taie lemnul vechi care nu înflorește bine și elimină vârfurile vechi care nu au produs noi lăstari.

Cu excepția trandafirilor cățărători și a trandafirilor arbuști, taie toți trandafirii plantați recent pentru a încuraja tulpinile viguroase.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Vestea serii despre Maria Ciobanu. Ionuț Dolănescu a făcut anunțul trist
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro