Statul pe scaun perioade îndelungate fără a schimba poziția sau a face câteva exerciții de mișcare, la un anumit interval de timp, este un lucru extrem de dăunător pentru sănătatea spatelui, spun specialiștii. Iar locul de muncă ne țintește de multe ori pe un scaun în fața unui calculator ore în șir. Totuși, pentru a evita durerile de spate este romandat să ținem cont de câteva reguli simple ce țin de postură.
Deși oamenii consideră, în general, că există o singură poziție corectă de stat pe scaun, în realitate sunt mai multe. Cercetătorii au evaluat mai multe moduri de ședere pe scaun, în baza unor criterii de evaluare care presupun:
În funcție de aceste criterii, cercetătorii au stabilit trei poziții principale de stat pe scaun. Trebuie precizat însă că toate trei au argumente pro și contra și fiecare este indicată doar în cazul anumitor activități.
Poate că mulți dintre noi considerăm acestă opțiune ca fiind cea mai bună poziție de stat pe scaun. Este recomandată pentru activitățile obișnuite la birou, cum ar fi lucrul din fața unui computer.
Un avantaj al acestei poziții este acela că picioarele se pot odihni pe o suprafață plană, fie că vorbim de podea sau de un suport pentru picioare. Este important de știut că brațele și coatele trebuie să stea lângă trunchi, cu excepția cazurilor când antebrațele sunt sprijinite de birou.
Capul trebuie să fie în poziție dreaptă sau ușor înclinat în față. Privirea în sus amplifică solicitarea gâtului și poate crea disconfort.
Această poziție este recomandată în cazul în care scriem de mână pe o suprafață plană, sau desenăm. În această poziție coapsele sunt înclinate spre podea, iar trunchiul este aplecat pe masa de lucru. Antebrațele se sprijină pe masă, în timp ce brațele se depărtează de trunchi.
De asemenea, au fost concepute scaune speciale pentru a putea sta în această poziție, care aveau un sistem de blocare a genunchilor.
Aici, trunchiul este susținut de spătarul scaunului, picioarele stau drepte pe podea, în timp ce privirea trebuie orientată către înainte. Această postura poate reduce solicitarea musculaturii spatelui și disconfortul, pentru că o mare parte din greutate este preluată de spătarul scaunului.
Această postură este recomandată doar pentru întâlniri sau conversații telefonice, nu și pentru momentele când utilizăm computerul sau când scriem. În aceste din urmă cazuri, brațele care vor fi menținute în față vor solicita musculatura gâtului și a spatelui, lucru care poate crea disconfort.
Având în vedere cele trei opțiuni prezentate, specialiștii recomandă ca atunci când stați pe scaun, să utilizați una dintre ele în funcție de activitatea pe care o faceți. Este bine de știu, de asemenea, că trebuie să evitați timpul îndelungat de ședere pe scaun în aceeași poziție, iar la fiecare 30-60 de minute să faceți câteva exerciții de mișcare.
Citește și: De ce nu e bine să dormi pe canapea. Motivul nebănuit