14 feb. 2022 | 16:02

Cum se stă corect pe scaun. Asta e cea mai bună poziție pentru sănătatea ta

Diverse
Cum se stă corect pe scaun. Asta e cea mai bună poziție pentru sănătatea ta
Cum se sta corect pe scaun. Asta e cea mai buna pozitie pentru sanatatea ta (1)

Statul pe scaun perioade îndelungate fără a schimba poziția sau a face câteva exerciții de mișcare, la un anumit interval de timp, este un lucru extrem de dăunător pentru sănătatea spatelui, spun specialiștii. Iar locul de muncă ne țintește de multe ori pe un scaun în fața unui calculator ore în șir. Totuși, pentru a evita durerile de spate este romandat să ținem cont de câteva reguli simple ce țin de postură.

Care este poziția corectă de stat pe scaun

Deși oamenii consideră, în general, că există o singură poziție corectă de stat pe scaun, în realitate sunt mai multe. Cercetătorii au evaluat mai multe moduri de ședere pe scaun, în baza unor criterii de evaluare care presupun:

  • activitatea musculară necesară pentru a menține poziția. Dacă activitatea musculară se întinde pentru o perioadă prea lungă de timp și în mod continuu, atunci ar putea apărea oboseala, ceea ce nu e de dorit.
  • solicitarea articulațiilor, inclusiv a discurilor intervertebrale ale coloanei. O solicitarea prea mare ar putea provoca dureri articulare, ale mușchilor sau ligamentelor.
  • dacă articulațiile se află în mijlocul intervalului de mobilitate sau în apropierea extremităților. Pozițiile incomode, flate la începutul sau capătul intervalului demișcare pot solicita suplimentar țesuturile din jurul articulațiilor.
  • cât de mult se mișcă oamenii pe scaun. Poate indica un disconfort care ar putea duce mai târziu la apriția durerii.

În funcție de aceste criterii, cercetătorii au stabilit trei poziții principale de stat pe scaun. Trebuie precizat însă că toate trei au argumente pro și contra și fiecare este indicată doar în cazul anumitor activități.

1. Trunchiul în poziție verticală

Poate că mulți  dintre noi considerăm acestă opțiune ca fiind cea mai bună poziție de stat pe scaun. Este recomandată pentru activitățile obișnuite la birou, cum ar fi lucrul din fața unui computer.

Un avantaj al acestei poziții este acela că picioarele se pot odihni pe o suprafață plană, fie că vorbim de podea sau de un suport pentru picioare. Este important de știut că brațele și coatele trebuie să stea lângă trunchi, cu excepția cazurilor când antebrațele sunt sprijinite de birou.

Capul trebuie să fie în poziție dreaptă sau ușor înclinat în față. Privirea în sus amplifică solicitarea gâtului și poate crea disconfort.

2. Trunchiul înclinat înainte

Această poziție este recomandată în cazul în care scriem de mână pe o suprafață plană, sau desenăm. În această poziție coapsele sunt înclinate spre podea, iar trunchiul este aplecat pe masa de lucru. Antebrațele se sprijină pe masă, în timp ce brațele se depărtează de trunchi.

De asemenea, au fost concepute scaune speciale pentru a putea sta în această poziție, care aveau un sistem de blocare a genunchilor.

3. Trunchiul înclinat pe spate

Aici, trunchiul este susținut de spătarul scaunului, picioarele stau drepte pe podea, în timp ce privirea trebuie orientată către înainte. Această postura poate reduce solicitarea musculaturii spatelui și disconfortul, pentru că o mare parte din greutate este preluată de spătarul scaunului.

Această postură este recomandată doar pentru întâlniri sau conversații telefonice, nu și pentru momentele când utilizăm computerul sau când scriem. În aceste din urmă cazuri, brațele care vor fi menținute în față vor solicita musculatura gâtului și a spatelui, lucru care poate crea disconfort.

Având în vedere cele trei opțiuni prezentate, specialiștii recomandă ca atunci când stați pe scaun, să utilizați una dintre ele în funcție de activitatea pe care o faceți. Este bine de știu, de asemenea, că trebuie să evitați timpul îndelungat de ședere pe scaun în aceeași poziție, iar la fiecare 30-60 de minute să faceți câteva exerciții de mișcare.

Citește și: De ce nu e bine să dormi pe canapea. Motivul nebănuit

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro