Cum se scrie un acatist corect, de fapt, și la ce te ajută. Toți credincioșii trebuie să afle

de: Ana Chivu
21 04. 2021

Cum se scrie în mod corect un acatist? Iată ce trebuie să facă toți credincioșii atunci când vor să-i transmită un mesaj puternic Domnului! Pare simplu, dar mulți nu îl scriu așa cum trebuie.

Cum trebuie scris un acatis? Mulți îl redactează într-un mod corect

Un acatist este un mesaj adresat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau oricărui sfânt care crede fiecare că îl ocrotește ori chiar îngerului păzitor. Definiția sa este una simplă, dar mulți dintre credincioși o fac în mod greșit.

O bună parte din credincioși aleg ca pe lângă rugăciunile din gând, privite drept o conversație cu Dumnezeu, să scrie și un acatist, care înseamnă în realitate rugăciune scrisă prin intermediul căreia cei mai mulți își îndreaptă privirea și către alții, mulțumește sau cere iertăre păcatelor.

Astfel, aceasta este calea prin care oamenii „vorbesc” cu forțele divine și prin care le este cerută intervenția sfinților și a lui Dumnezeu. Acatistele se citesc în ziua prăznuitii sfântului căruia i-a fost scrisă. Lucrul acesta se petrece dimineața, înaintea slujbei Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.

Pas cu pas

În primul rând, trebuie trecută data redactării acestuia în colțul din dreapta de sus. Titlul va fi „Acatist”, ulterior va fi trecut numărul de zile pentru care se dorește citirea sa. Exemplu: 7 zile, 10 zile, 30 de zile, etc.

Se va specifica pentru cine se adresează rugăciunea: pentru vii sau morți, ulterior se enumera persoanele pentru care vrei ca preotul să se roage, dar doar prenumele. În încheiere se va nota formularea:

Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, mai apoi sunt trecute dorințele și nevoile persoanei care redactează acatistul. Pentru cei trecuți în neființă se folosește formulare: „Cu tot neamul lor cel adormit.” Ambele se vor încheia cu: „Amin!”

  • Acatist pentru sănătate copiilor: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, auzi-mă pe mine, nevrednica roaba Ta (numele). Doamne, în milostiva Ta stăpânire sunt copiii mei (numele): miluieşte-i şi mântuieşte-i, pentru numele Tău. Doamne, iartă-le lor toate greşalele cele de voie şi cele fără de voie pe care le-au săvârşit înaintea Ta. Doamne, povăţuieşte-i la calea cea adevărată a poruncilor Tale şi luminează-le înţelegerea cu lumina lui Hristos, spre mântuirea sufletului şi tămăduirea trupului. Doamne, binecuvântează-i în casă, la şcoală, pe drum şi în tot locul stăpânirii Tale. Amin”.
  • Acatist pentru iertarea păcatelor: „Prea Sfântă Treime, sufletul meu strigă la Tine să mă ajuţi în a învăţa să iert şi să primesc iertarea fără de care nu vom intra în iubire. Doar Tu vezi cât mă mint atunci când spun că am iertat şi că iubesc cu adevărat. Dar atâta timp cât ţin minte răul nu fac decât sa mă amăgesc. Prea Sfântă Treime primeşte rugăciunea mea şi slavă Ţie pentru toate.