Cum se scrie corect gramatical: dintotdeauna sau din totdeauna?

de: Iulian Pavel
26 05. 2021

Dacă aveți o dilemă despre care este varianta corectă între ”dintotdeauna” sau „din totdeauna”, există întotdeauna ”salvarea„. Ea vine din consultarea DOOM-ului, adică dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane.

Cum se scrie corect gramatical: dintotdeauna sau din totdeauna?

Tot la fel ca si Dex-ul, dicționarul limbii române, Doom-ul este un dicționar extrem de util orice bibliotecă, întrucât specifică cum se folosește corect limba română. „Ortografic„, se referă la regulile care stabilesc scrierea corectă a cuvintelor și aplicarea acestor reguli. ”Ortoepic„ se referă la regulile limbii care țin de pronunțarea corectă, literară, a cuvintelor, iar ”morfologic„ se referă la studiul părților de vorbire.

Și pentru că am ajuns la studiul părților de vorbire, cuvântul ”dintotdeauna„ este, ca parte de vorbire, adverb. Varianta corectă a ”dilemei„ „dintotdeauna„ sau „din totdeauna„, este, conform DOOM-ului, ”dintotdeauna”.

Adverbul ”dintotdeauna” s-a format prin compunere, prin sudarea cuvintelor ”din„ și ”totdeauna”.

Câte cuvinte are limba română

Limba română este o limbă vie, aflată în permanentă dezvoltare. Așadar, multe cuvinte ies din uz, în timp ce altele intră în uz, atât în limba scrisă, cât și în limba vorbită. Prin urmare, acesta este și motivul pentru care nu se poate stabili cu exactitate un număr total de cuvinte dintr-o limbă.

Pentru limba română există lexicoane și dicționare ce aproximează numărul de cuvinte din vocabular. Astfel, în dicționarul publicat de Lazăr Șăineanu, în urmă cu mai bine de o sută de ani, numărul total de cuvinte era ușor peste 50.000. Apoi, în ediția Dex-ului din anul 1993, numărul total al cuvintelor a ajuns la 65.000, iar în Dex-ul publicat în anul 2016, numărul de cuvinte din limba română a atins 67.000.

În afară de dicționarul explicativ al limbii române, trebuie însă amintit și Dicționarul Universal al Limbii Române, care este o lucrare amplă, în 12 volume, publicată de Editura Litera în anul 2010. În acest dicționar sunt incluse cuvinte din limba uzuală română, limba literară actuală, fiind incluși, de asemenea, și termeni de specialitate din domenii cum ar fi medicina, IT, chimie etc. Prin urmare, numărul total de cuvinte din acest dicționar este de 80.000. Ideea că limba română este o limbă vie, în continuă dezvoltare, se deduce deci și din aceste diferențe.

De menționat este că, în fiecare an, românii își sărbătoresc Limba la o dată anume. Așadar, Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august. Este aceeași dată cu sărbătoarea ”Limba Noastră”, care se celebrează în Republica Moldova încă din anul 1990.