05 mai 2020 | 19:20

Cum se schimbă piața muncii în plină pandemie. Ce joburi se caută în această perioadă

Știri generale
Cum se schimbă piața muncii în plină pandemie. Ce joburi se caută în această perioadă
Joburile aflate la mare căutare în următoarea perioadă

Apariția pandemiei a dus la numeroase schimbări pe piața muncii, iar afectați nu au fost doar angajații, ci și angajatorii. Din păcate, ridicarea restricțiilor nu va rezolva dezechilibrul creat, iar piața muncii va avea de suferit pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, specialiștii sunt optimiști și îi îndrumă pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă să se replieze pe domeniile și joburile aflate la căutare în această perioadă.

Multe companii din domenii precum turismul, HoReCa, sport, industria de entertainment, organizare evenimente, alături de altele au suportat pierderi uriașe.  Conform datelor Ministerului Muncii, aproximativ 1 milion de români au intrat în șomaj tehnic, în timp ce mai bine de 300.000 de persoane nu mai au loc de muncă. Principala problemă este că în ciuda relaxării pe care o discută oficialii, cei fără job nu vor putea fi integrați rapid pe piața muncii.

Domenii de interes pe piața muncii în timp de pandemie

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în timpul crizei de coronavirus nu ar trebui să se descurajeze. Situația globală impune generarea unor noi locuri de muncă, la mare interes pe perioada pandemiei. Sorin Faur, fondatorul Academiei HR, este optimist și precizează, într-o declarație pentru Impact.ro, că situația nu este dramatică.

Producția de măști, echipamente de protecție și echipamente medicale ca și multe alte domenii conexe de care acestea depind, vor compensa o parte din problemă. Soluția însă ar putea veni din partea unor comenzi mari ale statului și din lansarea unor mari proiecte de infrastructură, caz în care putem transforma criza într-o oportunitate. Chiar este o șansă istorică.

Chiar dacă apariția virusului SARS-COV-2 a dezechilibrat piața muncii, pandemia a ajutat la o digitalizare rapidă în România. Acest sector al muncii de acasă, online, nu era atât de dezvoltat până la criză. Același Sorin Faur apreciază că parcurgem o etapă ofertantă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. De asemenea, în ciuda faptului că din punct de vedere legal telemunca era reglementată, abia cu ocazia pandemiei s-a activat intens.

Intrăm într-o nouă era, Munca 2.0, unde s-a produs o digitalizare rapidă și în forță, că s-a vrut sau nu. Trebuia făcută de mult, tot se vorbea în România de vreo 5-7 ani de transformarea digitală. Dacă ne gândim că legea privind muncă de la domiciliu și telemunca au fost reglementate în 2018 și încă au fost voci care spuneam că ne-am trezit târziu, dar a fost bine că aveam deja cadrul legal setat. Dar dacă tot s-a făcut, este bine făcută și ne aduce într-un trend care venea oricum.

Joburile căutate de angajatori în această perioadă

Pe lângă firmele care produc sau distribuie echipamente medicale, dezinfectanți și aparatură medicală, o serie de alte locuri de muncă sunt acum solicitate. Angajatorii caută personal pentru funcții în IT, rețeaua pharma, retail, telecomunicații, firme de internet și suport tehnic.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro