Cum se răzbună Vladimir Putin pe oamenii lui care demisionează. Ce le face, fără drept de apel

de: Ștefan R. Apostol
04 03. 2022
putin, kremlin, guvern, sanctiuni

Autoritățile ruse nu erau pregătite pentru sancțiunile impuse împotriva țării. Posibil pentru că Putin a ascuns planul de invazie de mulți dintre subordonații săi, scriu publicații opozante regimului de la Kremlin. În același timp, publicații rusești independente, vorbesc de represaliile dure ordonate de Putin împotriva celor care, fie nu sunt de acord cu deciziile acestuia, fie decid să demisioneze din guvernul moscovit.

Putin a ascuns planul de invazie de mulți dintre subordonații săi

Încă din decembrie 2021 au existat câteva semne ale intențiilor liderului de la Kremlin, dar, așa cum au ajuns să recunoască oficiali de grad înalt, chiar de la Casa Albă, nimeni nu se aștepta la o invazie a Rusiei în Ucraina.

Una din publicațiile independente, de origine rusească, „Agents.media”, spune că nici măcar cei apropiați, din cabinetul lui Putin n-ar fi știut exact care sunt planurile acestuia în ceea ce privește Ucraina.

„Mulți oficiali de rang înalt – membri ai cabinetului de miniștri și șefi ai marilor companii de stat – nu erau pregătiți pentru decizia lui Vladimir Putin de a începe un război în Ucraina. Potrivit unuia dintre oficialii de rang înalt, rezultă că „nu a știut” că aceasta va fi o invazie la scară largă.

Unii dintre ei au fost șocați de vestea despre introducerea de trupe. Potrivit unei surse apropiate guvernului, cabinetul se pregătea pentru sancțiuni ca răspuns la recunoașterea independenței RPL și RPD, dar nu era la curent cu decizia privind un război de amploare.”, spun cei de la Agents.media.

„Cea mai teribilă măsură de a se deconecta de la SWIFT”

Aceeași publicație amintită mai spune că membrii cabinetului de la Kremlin nu au fost pregătiți pentru ceea ce a urmat. Reacția Occidentului și presiunea sancțiunilor pe care întreaga lume a început să le exercite asupra Rusiei ca răspuns la agresiune, i-a luat prin surprindere.

„Pentru oficialii ruși părea a fi cea mai teribilă măsură de a se deconecta de la SWIFT, spune o sursă din conducerea uneia dintre companiile de stat. Ei se pregăteau pentru un astfel de scenariu.

De la începutul anului, în guvern au avut loc mai multe întâlniri pe tema posibilelor sancțiuni, iar în marile companii s-au efectuat așa-numitele teste de stres în cazul în care Rusia ar fi fost deconectată de la SWIFT, o interdicție de furnizare de software, servere și cipuri occidentale.

Cu toate acestea, nimeni nu a calculat efectul celor mai teribile sancțiuni, de exemplu, asupra rezervelor rusești, precum și retragerea aproape tuturor companiilor occidentale de pe piața rusă. rezultă din cuvintele interlocutorilor noștri.”, mai spun jurnaliștii ruși.

Citește și: Volodimir Zekenski, avertisment crunt după incendiul izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă este o explozie, se termină tot”

Aceleași surse de la Kremlin spun că este un haos și că nimeni nu știe ce urmează, răspunzând la o întrebare despre starea de spirit predominantă în rândul angajaților de la Kremlin.

Dar este imposibil ca oficialii să demisioneze, deoarece aceasta ar fi o trădare: „Nu poți demisiona decât pentru o zonă”, ironizează un interlocutor apropiat guvernului.

Exemplul cel mai elocvent a fost în 2020, când guvernul de la Kremlin a demisionat în bloc, ca urmare a unor decizii controversate ale președintelui rus. ca urmare Medvedev a fost trecut în eșalonul doi, iar surse apropiate spuneau că Putin l-ar fi scos din lista de favoriți.