Cum se pune corect varza la borcan pentru iarnă. Există câteva ingrediente secrete pe care le folosesc gospodinele
Toamna este momentul ideal să băgăm varză la murat, pentru a fi numai bună de pregătit delicioasele sărmăluțe. Pe cât de simplă poate părea prepararea varzei murată, pe atât de complicat poate fi întregul proces. În materialul următor vă arătăm detaliat cum se pune corect varza la borcan pentru iarnă!
Ingredientele secrete ale gospodinelor pentru a pune corect varza la borcan pentru iarnă
În vreme ce majoritatea gospodinelor preferă să mureze varza la butoi, există și unele persoane care leg să bage varza la borcan. Se știe că varza murată este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în anotimpul rece. De aceea, gospodinele familiei muncesc de zor pentru a-și umple cămara cu bunătăți. Printre gemuri și dulcețuri stau și borcanele cu varză murată, care se pun la murat fără conservanți artificiali.
Se poate face cu varză roșie, albă sau amestec. De regulă, multe gospodinele preferă varza murată la borcan combinată. Mai jos, vă arătăm rețeta tradițională, pas cu pas!
Rețetă varză la borcan pentru iarnă
Ingrediente
- 5 kg varză
- 1 kg ceapă
- 1 kg morcov
- 1 kg ardei gras roșu
- 500 ml oțet
- 350 g zahăr
- sare
- ulei
- hrean
- bețe de mărar
- foi de dafin.
Mod de preparare:
Tradiția spune că varza se pune la murat în luna octombrie, dar poți face acest lucru și mai devreme. Cel mai important este doar să cumperi o varză de calitate. Pentru a fi sigur că ai unde da iama la iarnă, alege doar varza cu frunze fine, pentru că ea se va păstra mult mai bine. În plus, ține cont și de dimensiunea celor pe care le alegi. Nu trebuie să fie prea mari, altminteri riști ca acestea să nu încapă în butoi.
Citește și: Când se pune varza la murat pentru iarnă. Trucul pe care toate gospodinele îl folosesc
Odată ales punctul central, trebuie să îndepărtezi cotorul acesteia, făcând o scobitură, unde ulterior trebuie să presari o lingură de sare. Pune verzele în butoi una câte una, iar între rânduri pune hrean, bețe de mărar, foi de dafin și, dacă e loc, ceapă, morcov și ardei gas, după bunul plac. Amestecă într-un recipient oțetul cu sarea, zahărul și uleiul și adaugă totul peste varză. Nu uita să sterlizezi bine borcanele.
De când se conservă varza murată
Alimentele fermentate au o istorie îndelungată în multe culturi, varza murată fiind unul dintre cele mai cunoscute exemple de mâncăruri tradiționale fermentate. Scriitorii romani Cato (în De Agri Cultura) și Columella (în De re Rustica) au menționat în cărțile lor conservarea de napi și varză. Deși ”varză murată” este un cuvânt german, felul de mâncare nu provine din Germania.
A luat rădăcini mai ales în bucătăriile Europei Centrale și de Est, dar și în alte țări, inclusiv în Olanda, unde este cunoscut sub numele de zuurkool, și în Franța, unde numele a devenit choucroute.
Numele în engleză este împrumutat din limba germană, unde înseamnă literalmente ”plantă acră” sau ”varză acră”. Denumirile în slavă și alte limbi din Europa Centrală și de Est au semnificații similare cu cuvântul german: ”varză fermentată”.
Citește și: Cum se pune corect varza murată pentru iarnă la butoi. Reţeta secretă cu care nu dai greş