Cum se pun corect murăturile asortate la borcan pentru iarnă. Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească
Murăturile asortate se pun în general în borcane mari, apoi iarna, când acestea se deschid, se păstrează în cămara rece și se mențin foarte bine. Ele se pot face și la putină sau butoiaș de plastic.
Cum se pun corect murăturile asortate la borcan pentru iarnă
Cât privește proporțiile legumelor asortate, acestea diferă în funcție de preferințele fiecăruia. Orice ați pune, hreanul nu poate lipsi din compoziție deoarece el menține murăturile crocante.
Ingrediente murături asortate
- castraveti
- varza alba
- ardei grasi
- gogosari
- ardei iuti
- morcovi
- gogonele
- boabe de struguri
- conopida
- 2 catei de usturoi pentru fiecare borcan
- cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
- ramurele de marar uscat si de cimbru
Saramura: - 1 l apa + 25 g sare neiodata (speciala pentru muraturi)
- 2 linguri de otet alimentar 9% pentru fiecare borcan
Cum pregătești legumele pentru murături asortate
De precizat este că legumele se sortează, așa încât să fie numai cele bune, fără a lovite sau să aibă mucegai. Se spală și se curăță morcovii, varza, ardeiul gras și gogoșarii. Castraveții rămân cu coaja și se taie doar codița dacă e prea lungă. Conopida se desface în buchețele mici, varza se taie în felii mai groase. Pe ardei îi puteți înjumătăți. Gogonelele mici se lasă întregi, iar cele mari se înjumătățesc, în timp ce morcovii se taie rondele cu un cuțit ondulat.
Cum pui murăturile asortate la borcan
Se alege mai întâi un borcan mare, de cel puțin 2 L, iar la fundul lui se așează 2-3 rămurele de mărar uscat și de cimbru uscar + 1 fâșie de hrean. Apoi, se umple borcanul cu cât mai multe din legumele pregătite, îndesându-le bine. Printre ele se adaugă și boabele de strugure, câțiva căței de usturoi, ardei iuți întregi, dar și fâșii subțiri de rădăcină de hrean.
Deasupra, se pun crenguțele de mărar și cimbru uscate, astfel încât ele să preseze conținutul. Apoi, se pregătețre saramura punând apă cu sare la fiert. Se lasă să clocotească pentru 2-3 minute, apoi se stinge focul. Saramura se lasă apoi vreme de 10 minute la răcorit, iar apoi se toarnă fierbinte în borcanele cu murături asortate. De asemenea, borcanele trebuie să fie așezate pe o tavă metalică, care să preia șocul termic.
Se lasă murăturile neînchise în primele 24 de ore, se acoperă doar cu o farfurioară. A doua zi se pune câte o lingură de oțet în fi8ecare borcan de 2 L și se închide capacul.
În primele zile, zeama se tulbură, semn că începe să fermenteze, iar după 2-3 săptămâni, moarea se va limpezi de la sine. Dacă este cald în cămară, borcanele pot elimina gaze, ca atare le puteți deschide și închide la loc. Dacă se face ”floare”, se poate fierbe o nouă saramură. Dacă puneți murături la butoiaș, va trebui să suflați aer cu ajutorul unui furtun.