Cum se pun corect cei mai buni gogoșari în oțet pentru iarnă. Secretul pentru a rămâne tari și gustoși

de: Dumitrache Diana
08 10. 2020

Toamna, gospodinele nu îşi mai văd capul de treabă. Fie că fac gemuri, compoturi, zacuscă sau pun murături, acestea pregătesc cămara pentru sezonul rece. Unul dintre cele mai îndrăgite preparate sunt gogoşarii în oţet, însă multe dintre reţete nu sunt ceea ce trebuie. Iată care este secretul pentru ca aceştia să rămână tari toată iarna!

Aşa se pun corect gogoşarii în oţet

Dacă ai încercat, de-a lungul anilor, mai multe variante de gogoşari în oţet fără să fii mulţumit de rezultat, atunci ia caietul cu reţete şi noteaz-o pe cea explicată mai jos! Aceasta se găseşte în cartea regretatului Radu Anton Roman, cel care a adunat cele mai vechi preparate tradiţionale.

Ingrediente necesare pentru saramură:

  • 3 litri apă
  • 1,5 l oţet 9 grade
  • 450 g zahăr
  • 300 g miere
  • 30 boabe piper
  • 6 foi dafin
  • 30 g boabe muotar
  • 3 rămurici cimbru uscat
  • 3 linguri sare.

Legume şi fructe necesare:

  • 1 kg ceapă roşie mică
  • 5 căpăţâni usturoi
  • 1 ţelină mijlocie
  • 5 morcovi potriviţi
  • 3 legături cimbru uscat
  • 3 rădăcini hrean
  • 1 legătură tulpini mărar uscat
  • 3 mere tari
  • 7 kg gogoşari roşii, umflaţi, sănătoşi şi tari.

Mod de preparare:

Ceapa, morcovii, ţelina şi usturoiul se curaţă şi se taie felii. Gogoşarii se spală, se curăţă de seminţe, se taie în patru şi se aşază în borcane. La fiecare strat de gogoşari, se adaugă feliuţe de ţelină, rondele de morcov, căţei de usturoi, felii de ceapă roşie. Când borcanul este plin, se întind trei mere tăiate felii apoi rămurele de vişin, crenguţe de mărar şi cimbru uscat.

Ingredientele pentru saramură se fierb împreună şi se lasă la răcit puţin. Apoi, lichidul se toarnă în borcan până când se umple, apoi se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în prosoape şi se lasă peste noapte să scadă. A doua zi, completăm cu saramura rămasă şi etanşăm borcanul cu capac. Gogoşarii se pot consuma abia după trei săptămâni, conform Adevarul.ro.

Cum se pun corect cei mai buni gogoșari în oțet pentru iarnă. Secretul pentru a rămâne tari și gustoși

Este important de precizat că aceştia vor rămâne tari chiar şi până la primăvară. Indiferent că alegeţi să îi consumaţi alături de fripturi, iahnie de fasole sau chiar în salate, gogoşarii în oţet sunt o delicatesă.

Cine nu are voie să consume gogoşari în oţet

Deşi sunt iubiţi de toţi românii, medicii atrag atenţia că gogoşarii în oţet pot fi periculoşi pentru anumite persoane. Aceştia pot irita sistemul gastrointestinal şi provoacă probleme celor care suferă de hipertensiune arterială.

“Gogoşarii în oţet nu sunt murături, ci conserve. Murăturile sunt legume care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactica în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, precum vitamine sau acid lactic. Persoanele care vor să pregătească totuşi şi legume conservate în oţet ar fi bine să folosească sare brută, neiodată, şi oţet natural de fermentaţie obţinut din vin”, explică doctorul Gheorghe Mencinicopschi.