Este perioada în care gospodinele profită de diferitele tipuri de legume și se pregătesc deja pentru iarnă. Majoritatea pun castraveți la borcane, în speranța că se vor bucura de ei în sezonul rece, dar fac greșeli care strică murăturile. Iată la ce trebuie să fii atent și ce e de făcut pentru o zeamă limpede.
Revista „Bon Appétit” a prezentat o listă pregătită de editorul culinar Dawn Perry, enumerând cele mai comune erori pe care le facem când pregătim murături. Astfel, aflăm de la specialist ce nu trebuie să facem acum când punem castraveții la borcan și la ce să fim atenți.
Specialistul spune că este o mare greșeală să punem prea mult zahăr, pentru că murăturile trebuie să fie acre și sărate. Nu trebuie să exagerăm, însă, nici cu oțetul, pentru că gustul lor va fi prea ascuţit şi înţepător.
Conform rețetei clasice, ingredientele principale sunt apa, sarea, zahărul sau oţetul. Totuși, Perty spune că ar fi bine să adăugăm câteva condimente în plus, pe lângă cele esenţiale.
„Seminţele de muştar, bucăţile de ardei sau frunzele de dafin sunt arome clasice. Dar nu vă limitaţi. Adăugaţi mentă sau busuioc sau orice găsiţi în grădină. De asemenea, gândiţi-vă de două ori înainte să folosiţi oţet roşu: murăturile dumneavoastră vor ieşi roz”, sfătuieşte editorul.
De precizat că unele legume, precum morcovii, trebuie fierte, pentru că sunt tari și nu se murează bine. În cazul castraveților, însă, nu e nevoie să fie puși pe foc.
O greșeală pe care o fac gospodinele este să pună mai multe tipuri de legume în borcan. Este important să le punem separat, pentru a ne bucura din plin de gustul și aroma lor.
„Fiecare legumă trebuie murată cu legume de acelaşi fel, altfel îşi vor schimba culoarea, chiar şi gustul. De exemplu, sucul lăsat de varza roşie sau de ceapa roşie nuanţează şi restul legumelor. Apoi, unele legume, mai delicate, cum este ceapa, se murează mai repede decât ridichile sau morcovii”, spune Perry.
Este important să ne asigurăm că facem o cantitate suficientă de saramură. De obicei, zeama din borcan trebuie să acopere toate legumele care se află acolo.
Atenție și când desfaceți borcanul cu castraveți. Unii au tendința să îi consume mult prea repede și apoi să se plângă că nu au ieșit cum trebuie. Problema este că nu au apucat să asimileze cum trebuie condimentele și zeama, motiv pentru care încă nu sunt fragezi.