22 iun. 2021 | 19:47

Cum se prepară siropul din flori de tei. Rețeta e super ușoară

Diverse
Cum se prepară siropul din flori de tei. Rețeta e super ușoară
Florile de tei sunt înmiresmate și bune pentru sănătate

În această perioadă a anului, când teii intră în floare și parfumul coboară pe stradă, puteți simți mirosul acestora. Copacii intră în floare pe o perioadă de 2 sau 3 săptămâni în această perioadă din an. În principal în funcție de cât de mult au parte de soare, florile de tei cresc. În afară de celebrul ceai de tei, se pot face și siropuri delicioase din flori de tei, rețeta fiind una simplă.

Florile de tei sunt înmiresmate și bune pentru sănătate

Îl regăsim peste tot. În grădinile bunicilor, pe aleile unor parcuri. Teiul  este un arbore de foioase originar din Europa. Îl regăsim în Marea Britanie, prin centrul Scandinaviei, în centrul Rusiei și din sud până în centrul Spaniei, Italia, Grecia, Bulgaria România, Turcia, Caucaz și Asia de Vest.

A fost plantat pe scară largă în SUA ca un copac ornamental de umbră datorită frunzelor sale atractive, dense, ramificate și piramidale și datorită toleranței pentru condițiile urbane. Numele genului provine de la numele latin pentru tei, cunoscut în sudul Suediei sub numele de linn și originea numelui Linnaeus. Teiul aparține genului „Tilia”.

Florile de tei au fost folosite ca remediu pe bază de plante timp de secole în Europa. Romanii au plantat tei în centrul orașelor lor, în credința că induc un efect calmant. Infuzia a fost adesea denumită „nectarul regilor” din cauza beneficiilor sale puternice pentru sănătate. Teiul a fost folosit pentru a induce transpirația pentru răceli febrile și infecții, pentru a reduce congestia nazală și pentru a ameliora iritația gâtului și tusea.

Teiul are efecte sedative și a fost utilizat pentru a trata palpitațiile nervoase și hipertensiunea arterială. De asemenea, a fost utilizat în loțiuni pentru mâncărimi ale pielii. Cu toate acestea, există informații clinice limitate. Se știe că are proprietăți curative de prevenire a cancerului, împotriva bolilor cronice, ajută la digestie, reduce gripa și răceala. Ceaiul de tei este folosit curativ aproape în fiecare zi, dar din florile de tei se mai pot face și siropuri delicioase.

Siropul din flori de tei, o rețetă simplă

Europenii continentali folosesc florile de tei pentru tisane și siropuri de secole. Pentru un sirop bun din flori de tei aveți nevoie flori proaspăt culese. De obicei florile de tei cresc în ciorchini pe o tulpină cu o bractă verde pal, în formă de paletă. Pentru a face acest sirop scoateți tulpina și bracteea și puneți florile într-un castron suficient de mare pentru cantitatea de apă pe care o folosiți. Se fierbe apa, se toarnă peste flori, se acoperă și se lasă la infuzat peste noapte sau cel puțin 8 ore.

Ingrediente – pentru fiecare litru de apă

  • 3 căni de apă
  • 5 căni sau 250-300 de grame de ciorchini de flori de tei,
  • 500g zahăr,
  • 4 lămâi organice, coajă și suc (5-10 grame de acid citric).

 

Modul de preparare

Se strecoară printr-o sită căptușită cu muselină. Lăsați strecurarea să se facă singură, nu încercați să strângeți pânza pentru a o grăbi. Aduceți infuzia la foc mic cu zahărul și 5g de acid citric până se dizolvă zahărul, apoi fierbeți timp de 5 minute. Gustați și adăugați mai mult acid citric, dacă doriți. După asta se va păstra timp de o lună în frigider. După ce este înghețat se pune în recipiente mici.

Se poate și îmbutelia, dar va trebui să utilizați metoda de baie cu apă fierbinte și să folosiți 10g de acid citric per litru de apă. Siropul are o aromă îmbietoare, este minunat ca băutură, transformat într-un sorbet sau turnat peste înghețată. De asemenea, dacă vreți puteți să mai adăugați o crenguță sau două de levănțică la etapa de fierbere.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro