Cum se prepară mucenicii fierți. Ingredientul secret care le dă un gust special
În fiecare an, pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc mai multe feluri de bucate, printre care și mucenici. Ceștia sunt niște colăcei care au forma cifrei 8, copți sau fierți, în funcție de zona geografică în care se fac. Mucenicii copți se fac în Moldova, iar cei fierți, în Muntenia. În acest articol vei învăța cum se prepară mucenicii fierți ca să iasă delicioși, cu un gust special.
Cum se prepară mucenicii fierți
În Muntenia se fac mucenici tradiționali, fierți. Aceștia se fac din aluat de post, alcătuit din apă, făină și sare. Aluatul se frământă foarte bine, după care se întinde într-o foaie subțire. Cu ajutorul unei forme speciale, care are forma cifrei 8, se decupează. Dacă nu ai o astfel de formă, poți face șnururi subțiri, rulate și împletite în forma cifrei opt.
Pentru persoanele care duc lipsă de timp, există și mucenici muntenești uscați, la pungă, care se găsesc în orice supermarket. Cu alte cuvinte, acești mucenici sunt niște paste fără ou. Cine dorește poate să facă rețeta și cu altfel de paste, ținând loc de desert de post. Iată cum se fac mucenicii fierți.
Rețetă de mucenici fierți cu nucă
Pentru a face două porții de mucenici muntenești, fierți, cu nucă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 100 g mucenici pentru fiert
- 150 grame zahăr
- 100 grame nucă
- 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară măcinată sau o jumătate de baton
- un praf de sare
- câte o linguriță cu vârf de coajă rasă de lămâie și de portocale
- opțional: puțin rom.
Vezi și Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri
Prepararea siropului pentru mucenicii fierți
Pentru a prepara siropul pentru mucenicii muntenești, fierți se urmează următorii pași. Într-o cratiță se pun cele 150 g de zahăr, lingurițele cu coajă de lămâie și de portocală, extractul sau batonul de vanilie, scorțișoara măcinată și praful de sare.
Peste toate aceste ingrediente se adaugă un litru de apă și se pune cratița la fiert. Se poate adăuga în plus încă jumătate de litru de apă, dacă se dorește mai multă zeamă. Se pune cratița pe foc și se lasă la fiert siropul până clocotește. Pentru ca esențele să nu-și piardă aromele, în cazul în care se folosește rom veritabil sau esență de rom, acestea se vor adăuga la final, după ce mucenicii fierb în acest sirop.
Fierberea siropului și a mucenicilor
Cât fierbe siropul se poate pregăti nuca. Aceasta se prăjește într-o tigaie, pentru a avea o aromă mai bună. După ce se coace, se mărunțește astfel încât să rămână bucățele mai mari.
Dacă se folosesc mucenici uscați se adaugă câte 100 grame de mucenici, la un litru de sirop. Se adaugă mucenicii în sirop pentru a-i fierbe. Se lasă la fiert potrivit indicațiilor de pe pachet. După ce au fiert se stinge ochiul și se acoperă cratița cu un capac. Se lasă așa pentru aproximativ 20-30 de minute, pentru ca mucenicii să se umfle, absorbind siropul. După asta se pune o parte din nuca măcinată peste ei, iar o parte se păstrează pentru decor, după preferința fiecăruia. Se pot servi călduți, sau reci, după placul fiecăruia.
Citește și Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul