13 apr. 2021 | 11:51

Cum se prepară mămăliga pripită, de fapt. Diferențele față de mămăliga fiartă

Utile
Cum se prepară mămăliga pripită, de fapt. Diferențele față de mămăliga fiartă
Cum se prepară mămăliga pripită, de fapt. Diferențele față de cea fiartă/ Foto: TurnulSfatului

Din punct de vedere istoric, mămăliga este un aliment țărănesc, adesea folosit ca înlocuitor pentru pâine sau chiar aliment de bază în zonele rurale sărace. În ultimele decenii, a apărut ca un fel de mâncare de lux, disponibil în cele mai bune restaurante ale lumii. În esență, un terci de consistență groasă și un preparat de când lumea și pământul, mămăliga este considerată un preparat tradițional românesc, de unde și gluma că românii sunt neam de mămăligari. Tot la noi, cel mai probabil, s-au creat mai multe variante ale acesteia, anume fiartă sau pripită. Diferențele dintre cele două și modul de preparare.

Rețeta pentru mămăligă pripită, modul de preparare și diferențele față de varianta fiartă

Mămăliga poate fi preparată în două feluri: fiartă ori pripită. Diferența dintre cele două este că pentru prima se adaugă tot mălaiul dintr-o dată în apa cu sare și se lasă la fiert, iar în al doilea caz se adaugă treptat, în apa deja fierbinte. Un factor care o face mai populară pe cea din urmă este că e gata mult mai repede decât cea fiartă.

Cum se gătește? 

Pune apa la fiert într-un ceaun și adaugă o linguriță de sare, apoi presară puțin mălai în ploaie. Când apa și-a atins punctul de fierbere, poți adăuga restul de mălai. Aici e nevoie de puțină forță fiindcă trebuie să amesteci continuu cu telul sau cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloașe.

Mălaiul se îngroașă repede în contact cu apa caldă, de aceea este important să nu te oprești din amestecat până ce obții textura unui terci mai consistent. Fierbe mămăliga preț de 8-10 minute, apoi adună mămăliga de pe pereții vasului spre centru cu o lingură umezită în apă rece și mai las-o să fiarbă puțin. După ce e gata, răstoarn-o pe un tocător.

În trecut, mămăliga era pregătită din alte cereale 

După cum se știe astăzi, mămăliga derivă din formele anterioare de terci, care erau consumate în mod obișnuit încă din epoca romană. Înainte de introducerea porumbului din America, în secolul al XVI-lea, mămăliga era fabricată din ingrediente precum grâul, făina de castane, mei sau năut.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro