Cum se prelungește certificatul COVID. Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ți-a expirat

Cum se prelungește certificatul COVID. Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ți-a expirat
Ce trebuie să faceți pentru a prelungi valabilitate certificatului COVID

Cum se prelungește certificatul Covid? În momentul de față nu mai avem nevoie de certificatul de vaccinare împotriva COVID pentru a avea acces în diferite magazine sau restaurante. Cu toate acestea, este bine de știut că termenul certificatului COVID poate fi prelungit, mai ales că numărul noilor cazuri a crescut începând cu luna iulie 2022. Iată ce pași trebuie să urmați.

Parlamentul European a decis prelungirea certificatului COVID

Parlamentul European a decis, în urmă cu o lună, prelungirea certificatului verde COVID până la data de 30 iunie 2023. Cu toate acestea, mulți români se află în situația în care documentul creat anterior a expirat. Însă, el poate fi generat din nou.

Decizia Parlamentului European a fost luată pentru a evita posibilele restricții asupra liberei circulații în UE. Astfel de decizii ar putea fi luate în urma răspândirii noilor variante ale coronavirusului.

Certificatul COVDI expira pe data de 30 iunie 2022, potrivit regulilor anterioare, însă acum a fost prelungit până pe 30 iunie 2023. La începutul lunii februarie a acestui an, Guvernul anunța prelungirea termenului de valabilitate a certificatelor cu doar 6 luni.

Cum se prelungește certificatul Covid. Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Dacă vă aflați în poziția în care certificatul de vaccinare împotriva COVID a expirat, trebuie să urmați anumiți pași pentru a-l putea prelungi. Iată care sunt aceștia:

 • Intrați pe site-ul certificat-covid.gov.ro.
 • Odată ce ați întrat pe site, introduceți adresa de email pe care ați folosit-o pentru a crea contul;
 • După ce vă logați, veți primi un email cu un link pentru autentificare. Veți avea acces la toate certificatele digitale generata în urma vaccinării dacă accesați „Listă certificate”;
 • Dați click pe „Certificat nou” și completați cu informațiile cerute. Aici va trebuie să introduceți datele dumneavoastră, adică CNP, seria și numărul cărții de identitate, inițialele numelui și prenumelui;
 • Accesați secțiunea „Tip certificat” și introduceți vaccinul pe care l-ați făcut și județul în care v-ați vaccinat;
 • Veți întâlni categoria „Lună vaccin”. Aici trebuie să introduceți luna în care ați efectuat ultima doză de vaccin anti-Covid, indiferent dacă a fost făcută anul acesta sau anul trecut;
 • La sfârșit, apăsați „Salvează”. Noul dumneavoastră certificat COVID urmează să fie generat, primind în scurt timp un e-mail cu noul certificat digital.

Cum introduceți certificatul COVID în wallet

După ce ați reușit să prelungiți valabilitatea certificatului COVID și a fost salvat în telefon, el poate fi adăugat în „portofelul virtual”, astfel încât să aveți acces la el mult mai ușor. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a face acest lucru:

 • Salvați o fotografie în telefon cu certificatul COVID astfel încât QR-code-ul să fie vizibil.
 • Accesați de pe mobil site-ul www.getcovidpass.eu.
 • Apăsați pe „create yours” și adăugați fotografia cu certificatul COVID
 • Odată adăugat certificatul, veți fi transferați automat pe un alt link unde veți fi întrebați dacă vreți să adăugați certificatul în „wallet”.
 • Treceți peste acest ultim pas, iar certificatul COVID va fi salvat în portofelul virtual.

Valabilitatea noului certificat digital COVID

Conform platformei, noul certificat va fi valabil până la sfârșitul anului acesta, adică până la 2022-12-31 23:59:59. Restricții COVID-19 au fost ridicate definitiv în luna martie. Cu toate acestea, pe 28 iulie au fost înregistrate peste 9.000 de cazuri noi de COVID.

Potrivit ministrului Rafila, săptămâna viitoare am putea trece de 10.000 de cazuri noi. Conform statisticilor, peste 8 milioane de români s-au vaccinat împotriva virusului. 2,6 milioane dintre aceștia s-au imunizat și cu doza trei.