Cum se păstrează corect zarzavaturile peste iarnă. Secretul știut de puține gospodine

de: Iulia Statie
08 12. 2021

Multe gospodine preferă să păstreze zarzavaturile peste iarnă. Ele pot să fie depozitate într-o cameră răcoroasă și întunecată pentru a rezista cât mai bine. Totuși, puține românce știu câteva trucuri pentru a mulțumi toată familia cu modul în care sunt acestea ținute.

Ce trebuie să facă gospodinele

Zarzavaturile trebuie să fie lăsate într-un loc uscat, răcoros, întunecat și bine ventilat, altfel o să putrezească. Gospodinele folosesc cutii de depozitare, lăzi de lemn sau recipiente de carton. Toate acestea funcționează, așa că nu este necesar să își cumpere și alte lucruri.

Atunci când vine vorba despre pătrunjel, el trebuie să fie lăsat în pământ peste iarnă sau pus într-un ghiveci lăsat pe pervaz. Acesta se recoltează atunci când este nevoie. Mai mult, verdețurile pot să fie tocate și puse la congelator în punguțe sau caserole pentru a se păstra cât mai bine.

De asemenea, poți lăsa cartofii în saci de hârtie sau de iută. Ei trebuie să fie recoltați într-o zi uscată, apoi lăsați la soare să se usuce. Noroiul de pe aceștia trebuie să fie îndepărtat înainte de depozitare pentru a nu se forma mucegai. Legumele pot să fie lăsate și în nisip umed sau rumeguș.

Cum trebuie să fie depozitate zarzavaturile, de fapt

Același lucru este valabil și pentru sfeclă și morcovi. Trebuie să tai vârfurile care au frunze, apoi să așezi legumele într-un singur strat de pământ sau rumeguș. Acoperă rădăcinoasele cu un strat de nisip pentru ca să nu fie afectată calitatea lor. Niciodată nu a fost mai ușor să depozitezi zarzavaturi peste iarnă!

Nu uita ca legumele cu frunze, printre care salata și spanacul, trebuie să fie consumate la doar câteva zile de la recoltare. Mazărea și fasolea pot să fie uscate și se pot folosi în numeroase rețete, iar dovleceii rezistă până la 4 luni.

Ceapa și usturoiul se împletesc după ce se usucă bine, înainte de a se pune într-un loc uscat.

În ce loc trebuie să fie puse zarzavaturile

Încearcă să depozitezi doar legume sănătoase, recoltate când vremea este uscată. Trebuie să expui la soare rădăcinile și să le lași așa timp de câteva ore. Nu trebuie ca ele să fie spălate. Încearcă să îndepărtezi pământul și să tai frunzele crescute deasupra coroanei.

Nu freca murdăria pentru a nu afecta zarzavaturile. Apoi, pune legumele în recipiente încăpătoare. Lăzile trebuie să fie așezate pe blocuri sau paleți într-o cameră unde temperaturile depășesc puțin peste 0 grade Celsius și nu scad mai mult de atât. De multe ori, acest lucru nu este respectat.

Ventilația necesară se face printr-o cură de aerisire cu capac detașabil, aflată pe peretele exterior al structurii. O să observi că zarzavaturile tale o să se păstreze intacte, iar gustul nu o să aibă de suferit dacă recurgi la secretele pe care le au doar gospodinele iscusite.