Cum se păstrează corect cafeaua. O poți ține la frigider sau nu?

de: Andreea Vînătoru
24 03. 2024

Cum se păstrează corect cafeaua. Se știe că aceasta face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent dacă este savurată dimineața sau la prânz. Pentru majoritatea dintre noi, o ceașcă bună de cafea este o plăcere de nedescris. Cu toate acestea, iubitorii de cafea trebuie să aibă în vedere că, după o lună de la deschiderea pachetului de cafea, dispare prospețimea, gustul și aroma specifică. Dar haideți să vedem cum se păstrează corect cafeaua și cum ne putem bucura de prospețimea aromei pentru mai mult timp.

Cum se păstrează corect cafeaua

Cu toții ne dorim să ne bucurăm de o aromă cât mai intensă de fiecare dată când preparăm cafeaua. Din păcate, cafeaua măcinată are numeroși dușmani. Specialiștii susțin că aerul, căldura, lumina și umiditatea nu fac deloc bine cafelei, așa că trebuie să acordăm atenție modului de depozitare al acesteia. Dar câți dintre noi știm cum se păstrează corect cafeaua?

Există anumite trucuri utile pentru depozitarea cafelei, în așa fel încât aceasta să-și păstreze savoarea cât mai mult timp. Majoritatea persoanelor preferă să păstreze cafeaua măcinată sau boabele în ambalajul original al cafelei, într-un dulap. Din nefericire, aceasta nu este cea mai bună variantă. Din momentul în care ai desigilat punga, cafeaua absoarbe umiditate, se oxidează și își pierde aroma.

Pe de altă parte, experții precizează că este bine să lași cafeaua măcinată în ambalajul original, dar numai dacă acesta este unul de calitate, adică o pungă căptușită la interior cu staniol și prevăzută cu un sistem de ventilație, care nu permite aromei să se piardă.

Țineți cafeaua în pungă resigilabilă sau recipient etanș

Cum se păstrează corect cafeaua. Dacă ai apucat să desfaci punga cafelei, aceasta trebuie transferată și păstrată într-o cutie de tablă sau de sticlă cu capac. Important este să o ținem într-un dulap cât mai departe de aragaz și de razele solare.

Cum se păstrează corect cafeaua

Recomandat este să nu cumpărăm cafeaua gata măcinată, dacă ne dorim să savurăm o cafea cu aromă și gust intens mai mult timp. Nici cafeaua râșnită nu este o soluție mai bună, și asta pentru că își pierde rapid proprietățile. Specialiștii ne recomandă să cumpărăm boabe de cafea proaspăt prăjite și să le măcinăm înainte de preparare. În acest mod, uleiurile volatile se vor păstra foarte bine. De reținut, însă, nu măcinați niciodată cafeaua înainte de a o depozita.

În cât timp este recomandat să consumăm cafeaua

Mai mult de atât, cafeaua boabe se consumă în decurs de maxim 3 săptămâni de la prăjire, iar cea măcinată în maxim 2 săptămâni de la prăjire.

Cum se păstrează corect cafeaua. Este esențial să o păstrăm departe de căldura excesivă, lumină și aer. De asemenea, trebuie să o ținem în recipiente închise etanș, în locuri uscate și reci. Pentru cei care nu știu, uleiurile volatile din bobul de cafea se pot evapora ușor dacă boabele sunt expuse direct la lumina soarelui.

Și recipientele din ceramică sau sticlă izolează aroma foarte bine, însă trebuie să optăm tot pentru un loc în care nu ajunge lumina.

Evitați păstrarea cafelei la frigider

Totodată, sunt numeroase persoane care aleg să introducă pachetele de cafea la frigider. Din păcate, nici aceasta nu este o soluție pe termen lung. De ce? În frigider, umiditatea este ridicată, iar aroma cafelei se va pierde instant. Bobul de cafea ținut la frigider seamănă foarte mult cu un burete.

Așadar, în bulele buretelui sunt păstrate uleiurile aromatice și dioxidul de carbon. Atunci când scoatem cafeaua din frigider, se creează automat condens, care se infiltrează în bobul de cafea, permițând astfel dioxidului de carbon să se elibereze într-un ritm rapid. În acest mod, cafeaua își pierde gustul și aroma.

Când vine vorba de congelator, specialiștii nu recomandă să ținem cafeaua în el, pentru că are aceleași reacții ca și frigiderul. Însă putem păstra cafeaua în congelator doar dacă este pusă într-un recipient închis ermetic. Dacă scoatem cafeaua din congelator o lăsăm să se decongeleze treptat și nu o mai recongelăm.

Sfatul experților este să cumpărăm cafea în cantități mici și să o păstrăm într-o cămară, într-o cutie etanșă și o consumi cât mai repede după ce ai desfăcut punga.

De ce este bine să bei cafea zilnic

Cercetătorii au descoperit o serie de lucruri interesante despre consumatorii acestei băuturi. Majoritatea oamenilor din lumea întreagă preferă să bea licoarea magică de dimineață. Pentru unii este de mare ajutor pentru că îi trezește la viață, iar pentru alții este plăcută doar pentru aroma ei fină. Ce spun specialiștii despre persoanele care nu își văd ziua fără ea?

Consumul de două sau trei căni de cafea pe zi este legat de o durată de viață mai lungă și un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu evitarea cafelei, arată cercetătorii în cadrul unui studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un jurnal al ESC. Descoperirile au fost făcute într-un studiu unde au fost în prim-plan soiuri măcinate, instant și decofeinizate.

„În acest studiu amplu, de observație, cafeaua măcinată, instant și decofeinizată au fost asociate cu reduceri echivalente ale incidenței bolilor cardiovasculare și a decesului din cauza bolilor cardiovasculare sau de orice cauză”, a spus autorul studiului, profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute. Melbourne, Australia.