Măsurarea ingredientelor în bucătărie fără a folosi un cântar (tabele de măsurători utile). Ce reprezintă un praf de sare și câtă făină înseamnă „cât cuprinde”. Cum se convertesc măsurile americane? Câte grade Celsius corespund unor grade Fahrenheit?
În vremurile de altădată, mamele și bunicile noastre nu dispuneau de cântare digitale sau de instrumente de măsură atât de precise precum cele pe care le avem astăzi. Rețetele pe care le găsim în cărțile de bucate sau în caietele personale de rețete foloseau unități de măsură mai simple și intuitive, precum o cană, o lingură sau o linguriță, fie ea rasă sau cu vârf.
De asemenea, se mai folosea expresia „făină cât cuprinde” atunci când era vorba despre aluaturi, ceea ce adăuga un element de imprevizibilitate în procesul de gătit.
Astfel, gospodinele se bazau mai mult pe simțuri, pe ceea ce puteau percepe cu ajutorul simțurilor lor decât pe cântar. Utilizarea expresiei „făină cât cuprinde” poate să fie provocatoare pentru multe dintre ele, deoarece necesită o cunoaștere profundă a texturii și a aspectului final al aluatului. Este esențial să știi cum ar trebui să arate aluatul în momentul în care este gata, iar acest lucru este un subiect vast și plin de detalii.
De exemplu, un aluat care trebuie să dospească trebuie să fie elastic și nelipicios la final, având capacitatea de a se desprinde cu ușurință de mâini. O bună analogie pentru textura dorită este să compari aluatul cu moliciunea lobului urechii.
1 lingurita 1 lingura 1 cana (250 ml)
rasa cu varf rasa cu varf
Apa/ vin 5 g – 15 g – 250 g
Arpacas de grau – 8g – 20 g 200g
Bulion 8 g – 20 g – 250 g
Cacao pudra 3 g 6 g 10 g 25 g 130 g
Faina de grau 4 g 6 g 12 g 25 g 150 g
Fasole 10 g – 30 g – 220 g
Mac 5 g – 15 g – 155 g
Mazare 9 g – 25 g – 230 g
Gelatina 5 g – 10g 15 g –
Gris 4 g 6,5 g 13 g 20 g 180 g
Lapte 5 g – 20 g – 250 g
Lapte condensat 7 g – 22 g – 260 g
Lapte praf 3,5 g 5 g 17 g 20 g 120 g
Malai 4 g 5 g 15 g 20 g 225 g
Miere 15 g – 20 g – 360 g
Nuci macinate 4 g 7 g 20 g 25 g 275 g
Orez 8 g – – 25 g 220 g
Otet 7 g – 15 g – 320 g
Pesmet 3 g 6 g 12 g 16 g 150 g
Piper macinat 5 g – – – –
Sare 8 g 10 g 17 g 25 g 320 g
Smantana 10 g – 25 g – 250 g
Ulei 4 g – 14 g – 240 g
Unt 10 g 12 g 20 g 25 g 160-180 g
Untura 8 g – 30 g – 260 g
Zahar pudra 4 g 8 g 17 g 25 g 180 g
Zahar tos 5 g 8 g 16 g 23 g 200 g