24 mart. 2023 | 13:07

Cum se întoarce corect omleta în tigaie. Multe gospodine nu procedează așa, de asta se rupe mereu

Diverse
Cum se întoarce corect omleta în tigaie. Multe gospodine nu procedează așa, de asta se rupe mereu
Iata cateva sfaturi utile

Dacă ești fan ouă, trebuie să încerci aceste trucuri despre cum se întoarce corect omleta în tigaie. În acest fel vei avea o omletă întreagă, ca o clătită super pufoasă. În plus, poți să adaugi orice legume dorești, mezeluri sau brânzeturi. 

Cum se întoarce corect omleta în tigaie

Probabil ți s-a întâmplat de mai multe ori să faci o omletă și să se rupă atunci când încerci să o întorci. Cum se întoarce corect omleta în tigaia pentru ca aceasta să rămână întreagă?

Tehnica de întoarcere a omletei este important de stăpânit, pentru că te asigură că preparatul este gătit uniform.

Practic, omleta nu este o rețetă dificilă. Dar realizarea uneia impecabile este un fel de artă, care necesită câteva trucuri speciale.

Originea omletei

Mulți știu că ingredientul principal al unei omlete este oul, dar nu toată lumea știe despre originea acestui fel de mâncare.

Se susține că originalul ar fi din epoca Persiei antice. Iar termenul „omletă” este un cuvânt francez cunoscut încă de la mijlocul secolului al XVI-lea. Acest cuvânt își are originea în „amelette”, care înseamnă o mică lamă.

În prezent, fiecare țară are propriul mod de a găti omletă. Dar cea mai elementară se face cu ouă bătute, ulei (sau unt) și topping-uri care pot fi ciuperci, bacon, ardei gras, ceapă verde sau altele.

Omelette este varianta cuvântului francez „amelette”, care înseamnă o mică lamă pentru a indica forma aplatizată a acestui fel de mâncare.

Dacă te întrebi cum se întoarce corect omleta în tigaie, există 3 moduri de a face acest lucru fără a o rupe. Acum, trebuie să pregătești câteva lucruri de bază, cum ar fi:

  • O tigaie, de preferință o tigaie antiaderentă
  • O furculiță
  • O spatulă de silicon rezistentă la căldură
  • Ouă și alte ingrediente în funcție de rețetele tale preferate de omletă

Folosește o furculiță și bate ușor ouăle. Sparge ouăle și pune-le într-un bol, apoi folosește o furculiță pentru a le bate ușor. Poți folosi 2 sau 3 ouă în funcție de preferințele tale.

Încinge tigaia. La acest pas, trebuie să dai aragazul la foc mediu-jos, apoi să adaugi ulei sau unt. Dacă folosești unt, lasă-l să se topească. Acest pas va împiedica ouăle să se lipească de suprafața tigăii. Menține focul mediu-jos pentru toate etapele de gătire. Adaugă ouăle și lasă să se gătească.

Așteaptă un minut, folosește o spatulă pentru a ridica partea gătită de pe marginile tigăii. Acum, folosește cealaltă mână pentru a înclina tigaia astfel încât ouăle negătite să poată curge spre margini.

Când vezi că ouăle încep să se închege, presară ușor alte ingrediente pentru a umple omleta și lasă totul să se gătească pentru încă câteva secunde. Dar poți adăuga ingredientele prima oară, apoi să pui ouăle bătute deasupra. Depinde de propriile preferințe.

După ce ai făcut acești pași, este timpul să treci la partea de întoarcere.

Cum se întoarce corect omleta în tigaie – trei metode simple

Ca pe clătită

Această metodă necesită zero ezitare. Prima oară, trebuie să înclini tigaia la un unghi la 30 de grade, iar marginea cea mai îndepărtată trebuie să fie înclinată în jos. În acest moment, poți învârti doar încheietura mâinii pentru a întoarce ouăle cu doar o singură mișcare.

Nu înclina tigaia la mai mult de 30 de grade, deoarece omleta ar putea aluneca din tigaie sau nu o vei putea întoarce.

Întoarce omleta ca pe clătită și apoi o poți servi împăturită în două. 

Cu o spatulă

O spatulă joacă un rol important în realizarea unei omlete reușite. Introdu o spatulă dedesubt pentru a pregăti întoarcerea omletei.

Când vezi că ouăle sunt ușor solide pe margini, caută acum partea cea mai gătită și introdu spatula de silicon pe partea de jos a omletei până se desprinde aproape complet de tigaie.

Nu băga spatula în mijloc sau prea agresiv, altfel s-ar putea să despici omleta în două. În acest pas, dacă nu poți glisa spatula pe dedesubt ușor, înseamnă că nu ai folosit suficient ulei sau unt la început, sau că ar trebui să aștepți câteva secunde pentru ca ouăle să se mai întărească.

Când ouăle sunt solide pe margini, iar centrul este suficient de închegat, acum ești gata să întorci totul. Ridică ușor și pliază omleta în jumătate cu o spatulă, apoi folosește-o pentru a apăsa pe centru astfel încât cele două părți să se lipească.

Când prima parte devine aurie, poți întoarce din nou omleta pentru ca și cealaltă parte să aibă aceeași culoare.

Cu o farfurie

Acesta este un alt truc super simplu pentru a întoarce omleta doar cu o farfurie. 

Alege o farfurie de dimensiunea potrivită. Aceasta ar putea fi cu aproximativ 5 cm mai mare decât tigaia de gătit pe fiecare parte. Evită-le pe cele care sunt mai mici sau care au aceeași mărime ca și tigaia.

Înclină tigaia și glisează mâncarea pe farfurie.

Dar mai întâi, ar trebui să verifici dacă fundul omletei este complet desprins de suprafața tigăii. Dacă da, atunci înclină tigaia și lasă omleta să alunece în farfurie.

Dar nu arunca întreaga omletă pe farfurie. Las-o doar să cadă pe jumătate și vei folosi marginea tigăii pentru a întoarce omleta în tigaie sau a o plia. 

Un alt lucru de reținut este că trebuie să te asiguri că farfuria și tigaia sunt apropiate pentru a împiedica omleta să cadă pe aragaz.

Cum să faci o omletă bună

Pe lângă folosirea tehnicilor potrivite pentru a întoarce omleta, trebuie să cunoști și alți factori care au impact asupra rezultatelor finale. Aceștia includ timpul de gătit, nivelul de căldură, tigaia potrivită, spatula și/sau toppingurile.

Momentul potrivit

Să știi când omleta este gata să fie întoarsă este primul lucru pentru a te asigura că nu o vei rupe.

După ce torni ouăle bătute în tigaie, trebuie să verifici când încep să se solidifice, astfel încât să nu se lipească de tigaie atunci când le întorci. 

Cu toate acestea, nu le lăsa să se solidifice complet, deoarece, în acest moment, omleta va fi prea gătită și se va rupe.

Temperatura

Folosește o temperatură medie-joasă pentru un rezultat de gătit cât mai satisfăcător.

Nu ar trebui să folosești foc mare atunci când prepari o omletă, deoarece partea de jos poate fi uscată și gătită complet, în timp ce partea sa superioară va rămâne moale și chiar lichidă. Și ar putea rezulta un dezastru dacă încerci să o întorci.

Focul mediu spre mic este cea mai bună opțiune pentru a face omletă, asigurându-te că partea de jos și partea de sus a omletei vor fi gătite uniform pentru a o întoarce cu ușurință.

Spatula

Spatula este un instrument de bucătărie versatil pe care toată lumea ar trebui să îl aibă acasă, mai ales cei care iubesc omleta.

Atunci când vine vorba de întoarcerea omletei, spatula ta trebuie să fie fermă și robustă.

În plus, trebuie să fie făcută din materiale non-toxice și durabile, cum ar fi siliconul. Și nu uita să alegi spatula lată, astfel încât să nu îți rupă omleta moale.

Topping-uri

Topping-urile clasice ale omletei sunt brânza, șunca, baconul, legumele, etc. Dacă ești un iubitor de brânză, alege mozarella sau cheddar, care se topesc cel mai bine.

Cu toate acestea, dacă vrei să ai o întoarcere perfectă pentru omleta ta, nu trebuie să le umpli prea mult cu topping-uri grele.

Aparent, o omletă simplă este mult mai ușor de întors. Așadar, dacă vrei ingrediente extra, nu uita să le tai mărunt și să le distribui uniform pe suprafață.

Întoarcerea unei omlete necesită practică. Cu cât mai multă practică, cu atât mai mult îți vei îmbunătăți abilitățile și vei deveni un profesionist în materie de întoarcere a omletelor. 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Banii în numerar, un pericol. Greșelile pe care le fac românii
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro