Dacă ești fan ouă, trebuie să încerci aceste trucuri despre cum se întoarce corect omleta în tigaie. În acest fel vei avea o omletă întreagă, ca o clătită super pufoasă. În plus, poți să adaugi orice legume dorești, mezeluri sau brânzeturi.
Probabil ți s-a întâmplat de mai multe ori să faci o omletă și să se rupă atunci când încerci să o întorci. Cum se întoarce corect omleta în tigaia pentru ca aceasta să rămână întreagă?
Tehnica de întoarcere a omletei este important de stăpânit, pentru că te asigură că preparatul este gătit uniform.
Practic, omleta nu este o rețetă dificilă. Dar realizarea uneia impecabile este un fel de artă, care necesită câteva trucuri speciale.
Mulți știu că ingredientul principal al unei omlete este oul, dar nu toată lumea știe despre originea acestui fel de mâncare.
Se susține că originalul ar fi din epoca Persiei antice. Iar termenul „omletă” este un cuvânt francez cunoscut încă de la mijlocul secolului al XVI-lea. Acest cuvânt își are originea în „amelette”, care înseamnă o mică lamă.
În prezent, fiecare țară are propriul mod de a găti omletă. Dar cea mai elementară se face cu ouă bătute, ulei (sau unt) și topping-uri care pot fi ciuperci, bacon, ardei gras, ceapă verde sau altele.
Omelette este varianta cuvântului francez „amelette”, care înseamnă o mică lamă pentru a indica forma aplatizată a acestui fel de mâncare.
Dacă te întrebi cum se întoarce corect omleta în tigaie, există 3 moduri de a face acest lucru fără a o rupe. Acum, trebuie să pregătești câteva lucruri de bază, cum ar fi:
Folosește o furculiță și bate ușor ouăle. Sparge ouăle și pune-le într-un bol, apoi folosește o furculiță pentru a le bate ușor. Poți folosi 2 sau 3 ouă în funcție de preferințele tale.
Încinge tigaia. La acest pas, trebuie să dai aragazul la foc mediu-jos, apoi să adaugi ulei sau unt. Dacă folosești unt, lasă-l să se topească. Acest pas va împiedica ouăle să se lipească de suprafața tigăii. Menține focul mediu-jos pentru toate etapele de gătire. Adaugă ouăle și lasă să se gătească.
Așteaptă un minut, folosește o spatulă pentru a ridica partea gătită de pe marginile tigăii. Acum, folosește cealaltă mână pentru a înclina tigaia astfel încât ouăle negătite să poată curge spre margini.
Când vezi că ouăle încep să se închege, presară ușor alte ingrediente pentru a umple omleta și lasă totul să se gătească pentru încă câteva secunde. Dar poți adăuga ingredientele prima oară, apoi să pui ouăle bătute deasupra. Depinde de propriile preferințe.
După ce ai făcut acești pași, este timpul să treci la partea de întoarcere.
Această metodă necesită zero ezitare. Prima oară, trebuie să înclini tigaia la un unghi la 30 de grade, iar marginea cea mai îndepărtată trebuie să fie înclinată în jos. În acest moment, poți învârti doar încheietura mâinii pentru a întoarce ouăle cu doar o singură mișcare.
Nu înclina tigaia la mai mult de 30 de grade, deoarece omleta ar putea aluneca din tigaie sau nu o vei putea întoarce.
Întoarce omleta ca pe clătită și apoi o poți servi împăturită în două.
O spatulă joacă un rol important în realizarea unei omlete reușite. Introdu o spatulă dedesubt pentru a pregăti întoarcerea omletei.
Când vezi că ouăle sunt ușor solide pe margini, caută acum partea cea mai gătită și introdu spatula de silicon pe partea de jos a omletei până se desprinde aproape complet de tigaie.
Nu băga spatula în mijloc sau prea agresiv, altfel s-ar putea să despici omleta în două. În acest pas, dacă nu poți glisa spatula pe dedesubt ușor, înseamnă că nu ai folosit suficient ulei sau unt la început, sau că ar trebui să aștepți câteva secunde pentru ca ouăle să se mai întărească.
Când ouăle sunt solide pe margini, iar centrul este suficient de închegat, acum ești gata să întorci totul. Ridică ușor și pliază omleta în jumătate cu o spatulă, apoi folosește-o pentru a apăsa pe centru astfel încât cele două părți să se lipească.
Când prima parte devine aurie, poți întoarce din nou omleta pentru ca și cealaltă parte să aibă aceeași culoare.
Acesta este un alt truc super simplu pentru a întoarce omleta doar cu o farfurie.
Alege o farfurie de dimensiunea potrivită. Aceasta ar putea fi cu aproximativ 5 cm mai mare decât tigaia de gătit pe fiecare parte. Evită-le pe cele care sunt mai mici sau care au aceeași mărime ca și tigaia.
Înclină tigaia și glisează mâncarea pe farfurie.
Dar mai întâi, ar trebui să verifici dacă fundul omletei este complet desprins de suprafața tigăii. Dacă da, atunci înclină tigaia și lasă omleta să alunece în farfurie.
Dar nu arunca întreaga omletă pe farfurie. Las-o doar să cadă pe jumătate și vei folosi marginea tigăii pentru a întoarce omleta în tigaie sau a o plia.
Un alt lucru de reținut este că trebuie să te asiguri că farfuria și tigaia sunt apropiate pentru a împiedica omleta să cadă pe aragaz.
Pe lângă folosirea tehnicilor potrivite pentru a întoarce omleta, trebuie să cunoști și alți factori care au impact asupra rezultatelor finale. Aceștia includ timpul de gătit, nivelul de căldură, tigaia potrivită, spatula și/sau toppingurile.
Să știi când omleta este gata să fie întoarsă este primul lucru pentru a te asigura că nu o vei rupe.
După ce torni ouăle bătute în tigaie, trebuie să verifici când încep să se solidifice, astfel încât să nu se lipească de tigaie atunci când le întorci.
Cu toate acestea, nu le lăsa să se solidifice complet, deoarece, în acest moment, omleta va fi prea gătită și se va rupe.
Folosește o temperatură medie-joasă pentru un rezultat de gătit cât mai satisfăcător.
Nu ar trebui să folosești foc mare atunci când prepari o omletă, deoarece partea de jos poate fi uscată și gătită complet, în timp ce partea sa superioară va rămâne moale și chiar lichidă. Și ar putea rezulta un dezastru dacă încerci să o întorci.
Focul mediu spre mic este cea mai bună opțiune pentru a face omletă, asigurându-te că partea de jos și partea de sus a omletei vor fi gătite uniform pentru a o întoarce cu ușurință.
Spatula este un instrument de bucătărie versatil pe care toată lumea ar trebui să îl aibă acasă, mai ales cei care iubesc omleta.
Atunci când vine vorba de întoarcerea omletei, spatula ta trebuie să fie fermă și robustă.
În plus, trebuie să fie făcută din materiale non-toxice și durabile, cum ar fi siliconul. Și nu uita să alegi spatula lată, astfel încât să nu îți rupă omleta moale.
Topping-urile clasice ale omletei sunt brânza, șunca, baconul, legumele, etc. Dacă ești un iubitor de brânză, alege mozarella sau cheddar, care se topesc cel mai bine.
Cu toate acestea, dacă vrei să ai o întoarcere perfectă pentru omleta ta, nu trebuie să le umpli prea mult cu topping-uri grele.
Aparent, o omletă simplă este mult mai ușor de întors. Așadar, dacă vrei ingrediente extra, nu uita să le tai mărunt și să le distribui uniform pe suprafață.
Întoarcerea unei omlete necesită practică. Cu cât mai multă practică, cu atât mai mult îți vei îmbunătăți abilitățile și vei deveni un profesionist în materie de întoarcere a omletelor.