Majoritatea românilor preferă să consume mâncăruri mai grase odată cu începerea sezonului rece. Printre rețetele pe care le preapră des își face loc varza în diverse feluri. Care sunt trucurile bucătarilor pe care orice gospodină trebuie să le știe?
Varza înăbușită este printre cele mai renumite și consumate rețete odată cu începerea sezonului rece. Mulți români abordează preparate mai grase și mai sățioase, iar leguma pe care o folosesc mai des toamna și iarna este chiar varza. Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de varză albă, varză roșie, varză acrișoară, varză de Burxelles, conopidă sau broccoli.
Poți alege oricare dintre acestea, dar trebuie să le prepari în mod corect. Dacă pui mai multe feluri de varză preparatul va fi unul mai gustos. Această rețetă este specială și poate fi servită ca un fel de mâncare separat sau completată cu cartofi, ciupeci, orez sau alte cărnuri.
Ea poate fi fiartă alături de costițe afumate sau un ciolan, dar abia după ce opărești puțin carnea aleasă pe care o introduci mai apoi în tigaia cu legumele călite și varza deja înmuiată la jumătatea preparării.
– 1 ceapă
– 1 morcov
– varză
– puțină apă
– 1-2 roșii
– sare după gust
– piper negru măcinat după gust
– varză
– sare după gust
– piper negru măcinat după gust
– nucșoară
– 2 linguri de oțet
Taie ceapa și morcovul mărunt și prăjește totul într-o tigaie încinsă. Nu este recomandat să folosești ulei de măsline pentru că se arde rapid și are un gust amar dacă ajunge în acest punct. Lasă totul la foc mediu preț de 7 minute, iar între timp taie varza fideluță și adaugă în tigaie cu restul legumelor alese.
Amestecă totul și toarnă peste apă și 1-2 roșii cuburi la cutie sau puțină pastă de roșii îndulcită. Poți să pui pastă de roșii de casă. Pune condimente după gust și lasă totul să se odihnească înainte să servești preparatul familiei sau oaspeților.
Varza trebuie înăbușită preț de 40 de minute. Poți să o servești cu un ardei iute, verdeață sau smântână. În unele zone ale țării se consumă alături de o bucată de brânză sărată de oi.
Dacă alegi să prepari rețeta doar cu varză roșie trebuie să ai în vedere faptul că este mai dulce decât cea albă și că trebuie să reglezi aromele altfel atunci când adaugi sosul de roșii care este și el dulce. Poți să echilibrezi gusturile dacă o freci înainte cu sare.