Cum se gătesc legumele corect, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii în bucătărie

de: Ana Chivu
21 07. 2021

Mulți români fac aceeași greșeală în bucătărie când vine vorba despre prepararea legumelor. Cum trebuie să le faci în mod corect ca ele să aibă o textură spectaculoasă și să rămână cu o culoare proaspătă și vie?

Cum să gătești corect legumele?

Legumele sunt o garnitură perfectă pentru cei care au vedetă în farfurie o bucată de carne sau pește. În cazul celor care abordează un stil de viață vegetarian sau vegan lucrurile stau la fel. Cei din urmă sunt cu siguranță mult mai atenți în această privință.

Indiferent de categorie, legumele sunt o parte importantă a întregului preparat pentru că trebuie să fie gătite suficient, să aibă o textură potrivită și să atragă ochiului în privința coloritului, așa că nu trebuie să le uiți pe aragaz pentru că vor deveni anoste din punct de vedere estetic.

Tuturor ni se întâmplă să mai dăm greș în bucătărie, dar există trucuri încercate îndelung de bucătari ca să te ajute să pui pe masă familiei sau invitaților masa perfectă. Cele mai frecvente greșeli le facem în privința următoarelor legume: morcovi, sparanghel, broccoli, porumb, ardei sau ceapă.

Câteva trucuri de gătit simple se rezumă și la vasele în care le gătești sau ingredientele minune – sarea și oțetul. E recomandat să rumenești legumele în cuptor în loc să le prepari altfel pentru că își păstrează mai bine aroma.

Folosește sare din belșug și nu uita că un strop de oțet face minuni pentru că cele dulci adoră aciditatea. Dacă ți se pare prea mult, încearcă să pui câteva picături de zeamă de lămâie. De asemenea, o tigaie de tip wok e potrivită dacă abordezi des astfel de preparate. În acest vas se fac rapid și în același timp el îți permite să le gătești la temperaturi înalte.

Timpii necesari pentru preparare

Morcovi

Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute
La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min
Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min.
Coacere: felii mari – 40-45 min., 180°C

Sparanghel
Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată
La abur: 8-12 min.
Fierbere: 7-10 min.
Coacere: 15-20 min., 200°C

Broccoli
Prăjire: 5-7 min.
La abur: 5-10 min.
Fierbere: 4-8 min.
Coacere: 25 min., 180°C

Porumb
Prăjire: Boabe – 3-5 min/ Cocean – 30-40 min.
La abur: Cocea – 15-30 min. în funcţie de cât de copt e
Fierbere: Cruzi – 10-15 min./
Copţi – 50 min- 2 ore
Coacere: în foi – 30-40 min., 200°C

Ceapă
Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min.
La abur: 5 min.
Fierbere: 10 min.
Coacere: 30-35 min., 200°C

Ardei
Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică – 10 min.
La abur: 2-4 min.
Fierbere: 3 min.
Coacere: 15 min., 200°C