Orezul și pastele sunt des folosite în multe din rețetele de peste tot din lume. Poți să le gătești aproape în orice fel posibil, dar trebuie să acorzi atenție timpului. Orezul este cu mult mai sensibil din acest punct de vedere. În unele preparate e nevoie să fie fiert al dente, iar în altele trebuie să fie foarte făcut. Cum e nevoie să-l gătești în funcție de mâncarea pe care o faci? Ce truc trebuie să știe toate gospodinele?
Orezul este preparat în multe feluri peste tot în lume, iar românii îl consumă destul de des sub formă de pilaf. El are nevoie de timp diferiți de gătire în funcție de rețeta pe care vrei să o gătești la prânz.
Acesta este cel mai popular tip de cereală de pe mapamond, iar în ultimele două decenii a atras și mai mulți oameni pentru că nu conține gluten. Persoanele cu o astfel de intoleranță nu au nicio problemă să îl consume.
De asemenea, el se află în multe dintre dietele făcute de specialiști, fiind recomandat la prânz, alături de o carne slabă și salată de legume. Pe cât de popular, iubit și versatil este, orezul are și el câteva secrete.
Trebuie să știi întâi de toate tipul de orez de care ai nevoie. Poate nu știai, dar există 25 de specii de orez și peste 40.000 de varietăți în toată lumea. De exemplu, orezul bun pentru fructele de mare sau risotto nu va fi același pe care îl poți pune la un pilaf ori la orezul cu lapte.
Bobul rotund este potrivit pentru primele rețete menționate. Un al doilea pas important este să îl speli pentru a scăpa puțin din amidonul care îi oferă o altă textură după preparare. Orezul alb trebuie să stea pe foc 18 minute, iar orezul brun are nevoie de jumătate de oră. La o măsură de orez se pun 3 de apă.
În cazul în care faci orez cu lapte, ai grijă să amesteci periodic în el pentru a nu se lipi, în cazul în care nu l-ai spălat. Dacă obișnuiești să îl pui în sarmale, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la cât de făcut este.
El se poate adăuga crud în compoziția de sarmale sau deja gătit, ulterior își face loc în umplutura delicioasă. Dacă vrei să faci un orez italian, trebuie să știi că orezul tău are nevoie doar de 12 minute pe foc pentru a ieși al dente.