Zmeura este una dintre cele mai aromate și gustoase fructe, folosite pentru diferite rețete. În rândurile următoare vă vom prezenta cum se face zmeurata de casă, cu alcool și fără alcool, pentru a vă bucura de o băutură răcoritoare alături de cei dragi.
Zmeura poate fi considerată fructul vedetă al verii. Perioada ei de înflorire este din luna mai până în luna iulie, iar din acest fruct se extrage xilitolul, un îndulcitor artificial. Zmeura este o sursă excelentă de vitamina C, fibre dietetice și antioxidanți.
De asemenea, zmeura poate fi inclusă cu succes în rețete de băuturi, precum limonada sau zmeurata, care poate fi preparată cu și fără alcool, după preferințe. Mai jos veți găsi ingrediente de care aveți nevoie pentru a prepara o zmeurată cu alcool, potrivită pentru serile de vară.
Este bine de știut că zmeura nu se spală, deoarece se va îmbiba cu apă, lucru care îi va diminua aroma. Din fericire, lichiorul se va filtra foarte bine, așa că nu trebuie să vă faceți griji de impurități.
Pentru început, punem zmeura proaspătă într-un borcan de sticlă de circa 2-3 litri, apoi adăugăm alcoolul peste fructe și închidem borcanul, după care îl punem la un loc răcoros timp de 24 de ore.
Citește și: Desertul care face furori pe internet. Cum pregătești zmeură trasă în ciocolată, preparatul viral pe Tik Tok
Continuăm prin a adăuga zahărul, iar pentru un plus de aromă puteți adăuga batoanele de vanilie sau zahăr vanilat, după preferințe. Închidem din nou borcanul, îl agităm puțin pentru a amesteca ingredientele și îl lăsăm în același loc răcoros timp de circa o lună. Lichiorul se trece prin sită, apoi prin tifon, după care poate fi îmbuteliat și consumat.
Zmeurata poate fi preparată și fără alcool. Se face foarte ușor și veți avea nevoie doar de două ingrediente: 1 kg de zmeură și 500 grade de zahăr. Modul de preparare este unul foarte ușor.
Fructele se pun într-un borcan de 2 litri, în straturi alternative cu zahărul. Borcanul trebuie închis foarte bine, după care se agită bine, pentru ca toată zmeura să intre în contact cu îndulcitorul.
Borcanul îl vom pune într-un loc răcoros, fără soare, iar după 12 ore, fructele se dau printr-o sită cât mai deasă. Veți obține în jur de 500 ml de concentrat de zmeură, iar ce a rămas în sită poate fi folosit pentru o prăjitură, de exemplu.
De asemenea, zmeurata de casă poate fi preparată și cu miere de albine, aceasta fiind înlocuitorul zahărului. Iată ingredientele de care veți avea nevoie:
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi în vișinată. Așa va avea cel mai bun gust
Pentru a prepara zmeurata cu miere de albine, începem prin a pune fructele într-o sită deasă, sub care este un bol și zdrobim fructele. Le lăsăm la scurs timp de 2 ore, apoi le punem într-un blender cu zeama de lămâie și gheață, amestecând până când obținem fulgi de gheață. Mai apoi, turnăm sucul de zmeură într-un pahar, adăugăm fulgii, completăm cu apă și se poate servi.