Suntem în perioada în care gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Aflați în rândurile următoare cum se face saramura pentru gogonele și de ce sunt benefice gogonele pentru sănătatea noastră.
Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonele devin un aliment extrem de benefic.
Potrivit experților, în timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru.
Gogonelele murate sunt recomandate în curele de slăbire. Protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte slabe din punct de vedere caloric. Mai mult de atât, gogonele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală.
Nutriționiștii recomandă consumul a circa 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.
Gogonelele murate sunt o adevărată delicatesă tradițională românească, apreciate pentru gustul lor, o combinație de acru, sărat și picant. Sunt perfecte ca și garnitură pentru fripturi. Încercați următoarea rețetă pentru a pregăti cele mai bune gogonele murate. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:
Pentru început, se spală gogonelele, morcovii și țelina, apoi curățăm usturoiul și tăiem morcovii rondele. Pe fundul unui borcan încăpător, așezăm frunze de țelină și mărar, după care începem să adăugăm și gogonelele. Încercăm să le potrivim în așa fel încât să stea cât mai înghesuite.
Mai întâi vom pune un rând și apoi continuăm până ajungem sus. În golurile dintre acestea punem feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care doriți să le murați.
În momentul în care am așezat totul în borcan, deasupra vom pune doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți. În cele din urmă, adăugăm frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar. Dacă doriți, după gust, puteți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau de piper.
Citește și: Salată de gogonele verzi pentru iarnă. Cât trebuie să fiarbă ca să reziste câteva luni?
Atunci când preparăm saramura trebuie să fim atenți la câteva detalii importante. La 1 kilogram de apă se pun circa 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Punem totul pe foc și lăsăm să dea în clocot, însă nu pentru mult timp.
Luăm vasul cu saramură de pe foc și începem să turnăm în borcane în așa fel încât să ajungă până sus și să acopere tot. Este recomandat să puneți sub borcane un obiect de metal pentru a împiedica o posibilă deteriorare a acestuia când turnați saramura fierbinte.
Borcanele le vom lăsa neacoperite până a doua zi, atunci când le vom închide cu capace. Le agităm puțin, după care le punem într-un loc întunecos și răcoros.