23 oct. 2023 | 19:05

Cum se face saramura pentru gogonele. Câtă sare se pune, de fapt

Sfaturi Culinare
Cum se face saramura pentru gogonele. Câtă sare se pune, de fapt
Cum se face saramura pentru gogonele

Suntem în perioada în care gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Aflați în rândurile următoare cum se face saramura pentru gogonele și de ce sunt benefice gogonele pentru sănătatea noastră.

Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonele devin un aliment extrem de benefic.

Potrivit experților, în timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru.

Gogonelele murate sunt recomandate în curele de slăbire. Protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte slabe din punct de vedere caloric. Mai mult de atât, gogonele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală.

Nutriționiștii recomandă consumul a circa 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.

Citește și: Ce să pui în borcanele cu gogonele pentru a nu se înmuia la iarnă. Secretul vechi al gospodinelor desăvârşite

Cum se face saramura pentru gogonele

Gogonelele murate sunt o adevărată delicatesă tradițională românească, apreciate pentru gustul lor, o combinație de acru, sărat și picant. Sunt perfecte ca și garnitură pentru fripturi. Încercați următoarea rețetă pentru a pregăti cele mai bune gogonele murate. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:

  • gogonele
  • morcovi
  • rădăcină de hrean
  • usturoi
  • ardei iuți
  • frunze de țelină
  • mărar uscat
  • sare
  • boabe de muștar și boabe de piper, opțional

Mod de preparare

Pentru început, se spală gogonelele, morcovii și țelina, apoi curățăm usturoiul și tăiem morcovii rondele. Pe fundul unui borcan încăpător, așezăm frunze de țelină și mărar, după care începem să adăugăm și gogonelele. Încercăm să le potrivim în așa fel încât să stea cât mai înghesuite.

Mai întâi vom pune un rând și apoi continuăm până ajungem sus. În golurile dintre acestea punem feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care doriți să le murați.

În momentul în care am așezat totul în borcan, deasupra vom pune doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți. În cele din urmă, adăugăm frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar. Dacă doriți, după gust, puteți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau de piper.

Citește și: Salată de gogonele verzi pentru iarnă. Cât trebuie să fiarbă ca să reziste câteva luni?

Mod de preparare saramură

Atunci când preparăm saramura trebuie să fim atenți la câteva detalii importante. La 1 kilogram de apă se pun circa 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Punem totul pe foc și lăsăm să dea în clocot, însă nu pentru mult timp.

Luăm vasul cu saramură de pe foc și începem să turnăm în borcane în așa fel încât să ajungă până sus și să acopere tot. Este recomandat să puneți sub borcane un obiect de metal pentru a împiedica o posibilă deteriorare a acestuia când turnați saramura fierbinte.

Borcanele le vom lăsa neacoperite până a doua zi, atunci când le vom închide cu capace. Le agităm puțin, după care le punem într-un loc întunecos și răcoros.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Care este salariul unui europarlamentar. Numai diurna zilnică este de 350 de euro
EVZ.ro
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Digisport.ro
Anamaria Prodan a spus de față cu Roland Gavril ce se va întâmpla dacă boxerul o va înșela! ”Toți sunt șmecheri”
Adevarul
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Redactia.ro
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Scârbos sau delicios? Înghețată din lapte de porc, desert de succes în Olanda
EVZ.ro
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Spynews
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Capital.ro
Voucherele de vacanță 2024 se impozitează cu 20%. Sumele pe care angajaţii le vor pierde din salarii
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Mediaflux
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro