Cum se face cea mai bună cafea la ibric, de fapt. Secretul, divulgat de Cătălin Scărlătescu

de: Dumitrache Diana
06 01. 2021

Dacă vrei să afli cum se face cea mai bună cafea la ibric, de fapt, Cătălin Scărlătescu îţi spune tot ce trebuie să ştii. Celebrul jurat de la “Chefi la cuţite” a divulgat secretul pe care îl ştie de la o turcoaică.

Scărlătescu te învaţă să faci cea mai bună cafea la ibric

Deşi pe piaţă au apărut tot felul de aparate care prepară cafeaua în diferite moduri, mulţi români încă apelează la metoda clasică. De curând, Cătălin Scărlătescu a explicat cum se face cea mai bună cafea la ibric, de fapt. Îndrăgitul Chef de la Antena 1 a povestit în cadrul show-ului culinar “Chefi la cuţite” că a învăţat această metodă de la o turcoaică.

Într-o pauză de filmări, cei trei juraţi au dorit să se energizeze, motiv pentru care l-au rugat pe Scărlătescu să facă o cafea clasică. Chef-ul a divulgat astfel secretul unei licori speciale, învăţat de la o femeie din Turcia.

Cum se prepară cea mai bună cafea la ibric: se măsoară apa cu trei ceşti de cafea şi se pune într-un ibric la fiert. Se adaugă două linguri de zahăr, iar spre final trei linguri de cafea. Se amestecă totul o singură dată şi se lasă să dea un clocot.

Se ia ibricul de pe foc şi se toarnă câte puţină cafea în toate cel trei ceşti, apoi se dă din nou în fiert. Se procedează astfel până când se umplu cănile. Motivul?!

“Nu mă întreba. Eu am învățat să fac cafeaua asta de la o turcoaică. Așa făcea turcoaica, așa fac și eu”, a explicat acesta.

Trucuri pentru o cafea la ibric excepţională

Deşi pare un lucru simplu, specialiştii în cafea spun că există nişte secrete pentru ca o cafea la ibric să fie una extraordinară. Şi cum să îţi începi ziua dacă nu cu o astfel de licoare?! Da, totul porneşte de la calitatea cafelei folosite, aceasta trebuind să fie una superioară: Etiopia, Columbia, Guatemala, Arabica.

De asemenea, ibricul în care obişnuieşti să o prepari trebuie să fie şi el bun. Specialiştii recomandă unul din cupru pentru că este foarte rezistent, dar şi un bun conductor de căldură. Şi măcinarea boabelor influenţează aroma. Dacă vrei să te bucuri de o cafea cu un gust de vis, atunci trebuie să o macini foarte fin.

Un alt lucru interesant este faptul că această cafea trebuie servită împreună cu un pahar cu apă. Înainte de a lua prima gură, bea puţină apă şi apoi savurează băutura.