Cum se fac cele mai bune sarmale în foi de varză murată. Rețeta lui Chef Scărlătescu

de: Năstase Mirabela
02 12. 2020

Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România, astfel că nu e de mirare că toată lumea dorește să-i afle rețetele cu care își răsfață prietenii și familia. Anul acesta este musai să încercați rețeta lui de sarmale, dar să afli și trucul pe care îl folosește Cheful de la Chefi la cuțite pentru ca sarmalele lui  să aibă o aromă aparte.

Ingrediente sarmale în foi de varză murată

  • 4 kg de carne
  • tocata de porc
  • 500 g orez
  • 2 kg ceapa
  • 40 g piper
  • 45 g sare
  • o bucată de afumătură
  •  bulion
  •  frunze de varză
  • murată cimbru
  • foi de dafin

Mod de preparare sarmale în foi de varză murată – rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Se toacă ceapa mărunt, după care se pune într-o tigaie la călit până ce aceasta prinde o culoare ușor aurie și o lăsăm puțin la răcit.

„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion’, spune chef Scărlătescu.

Vedeta de la Chefi la cuțite, de la Antena 1 mai recunoaște și că trucul lui este faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătura, pentru ca sarmalalele să prindă un aromă aparte.

”Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.

Sarmalele se vor lăsa a fiert  mai bine de 4 ore, după care sunt gata de mâncat.

Beneficiile verzei murate

Varza este, cu siguranță, regină printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. Aceasta a fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. De asemenea, varza este un bun remineralizant şi tonifiant. Se știe că orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă, varza este la fel de bună şi după conservare.

”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varza albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, a spus cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru pentru adevărul.ro.