Cum se fac cele mai bune sarmale cu urdă pe care Chef Bontea le-a mâncat în premieră
Chef Sorin Bontea a avut parte de o experiență gastronomică inedită sub Ceahlău: sarmale cu urdă. „O vorbă românească spune: «Omul cât trăieşte învaţă»”.
Sarmale cu urdă, surpriza din Ceahlău pentru Chef Bontea
Maestrul bucătar de la ”Chefi la cuțite” a participat la o etapă de concurs național la pescuit și a fost tratat la o pensiune cu două produse tradiționale de care nu auzise până atunci. Postările lui din zilele cât a stat la concursul de pescuit și ceea ce i-a fost dat să mănânce, sarmale și plăcintă cu urdă, au stârnit multe comentarii.
„Chef Sorin Bontea, o vorbă românească spune: «Omul cât trăieşte învaţă». În Moldova sunt multe bucate care în alte zone ale ţării nu se fac, iar moldovencele sunt nişte gospodine desăvârşite. Aşa că, mai învăţaţi şi dumneavoastră câte ceva, că nu vă strică.
Am fost cazaţi la doamna Maria de la Pensiunea Lavinia din Ceahlău şi am verificat cele spuse de dumneavoastră, domnu’ Sorin, în legătură cu sarmăluţele cu urdă şi plăcintă! Aţi avut dreptate, foarte bune! O gazdă, un peisaj şi o pensiune de 10!
Stimate domn, ca o completare la zona Bicaz, când eram copil, la Paşti se vopseau multe ouă şi nu se consumau imediat, iar bunica mea le făcea salată cu ceapă verde, oţet şi hasmaţuchi, lângă friptura de miel. Va asigur ca de 50 de ani nu am mai mâncat…”, sunt câteva dintre comentariile admiratorilor lui.
Rețeta sarmale cu urdă
Ingrediente:
- 20 frunze tinere de sfecla (sau alte frunze: stevie, vita de vie, hrean)
- 100 ml bors (am pus bors cumparat, de la Olympia)
- 1 rosie coapta (sau 100 ml bulion)
- 1 fir cimbru proaspat
- 2 linguri ulei
- sare
Umplutura
- 300 gr urda
- 1 legatura ceapa verde
- 1/2 morcov
- 2 fire marar
- 5 fire patrunjel
- 40 gr orez
- 1 ou
- 2 linguri ulei
- sare, piper negru
Mod de preparare
Se pune o oală cu apă și puțină sare la fiert. Când apa clocotește, se ia fiecare frunză, se scufundă în apă 5 secunde, ținând-o de codiță, apoi se scoate și se pune direct într-un bol cu apă rece. Călește ceapa verde tăiată rondele și morcovul dat de răzătoare în două linguri de ulei, până se înmoaie bine. Fărămițează într-un bol urda, adaugă peste mărarul și pătrunjelul tocate, apoi adaugă legumele călite, orezul scurs și condimentele după gust. În final, adăugați oul și omogenizați bine.
Puneți câte 1 lingură de compoziție pe fiecare frunză, rulați și după împingeți cu degetul capetele frunzei în interior ca să nu se mai vadă umplutura. Tapetați fundul oalei cu frunze de sfeclă, iar dacă nu mai aveți, puneți o farfurie întoarsă. Așezați sarmalele în oală, cât de aproape se poate una de cealaltă, în straturi, și așezați cimbrul deasupra. Turnați borșul, roșia dată pe răzătoare sau bulionul și completați cu apă numai cât să acopere sarmalele. Aduceți la fierbere și apoi dați focul la mic.