Cum se deshidratează prunele, de fapt. Trucul care te ajută să economisești timp

de: Andrei Simion
09 09. 2024

A face prune deshidratate acasă este o tehnică tradițională de conservare care îți oferă posibilitatea de a savura gustul dulce-acrișor al prunelor chiar și când nu sunt în sezon. Indiferent de metoda utilizată, prunele deshidratate vor fi o gustare sănătoasă și gustoasă, fiind, de asemenea, ideale pentru diverse rețete de deserturi sau preparate. Cum se deshidratează prunele, de fapt. !

Deshidratarea prunelor la cuptor

Deshidratarea fructelor acasă reprezintă o modalitate excelentă de a le conserva pe termen lung, menținându-le aroma și nutrienții. Există diverse metode de deshidratare a prunelor acasă, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

Aceasta este una dintre cele mai simple metode, deoarece majoritatea oamenilor dispun de un cuptor acasă.

Instrucțiuni de preparare

Spală prunele temeinic și taie-le în jumătăți sau sferturi, îndepărtând sâmburii. Prunele mai mici pot rămâne întregi, dar trebuie înțepate cu o furculiță pentru a facilita evaporarea apei.

Pentru a grăbi procesul de deshidratare și a evita oxidarea, prunele pot fi blanșate. Se scufundă în apă fierbinte timp de 1-2 minute, apoi se transferă imediat în apă rece pentru a se răci rapid.

Încălzește cuptorul la o temperatură joasă, între 60-70°C. Așază prunele pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de pergament, cu partea tăiată în sus, având grijă ca acestea să nu se suprapună.

Lasă-le să se usuce timp de 8-12 ore, verificându-le din când în când și rotindu-le dacă e necesar. Poți lăsa ușa cuptorului ușor întredeschisă pentru a facilita circulația aerului și a preveni acumularea de umiditate.

Cum se deshidratează prunele, de fapt

 

Cum faci prune deshidratate la soare

Aceasta este metoda tradițională, utilizată de-a lungul generațiilor pentru conservarea prunelor. Este folosită în mod special în zonele rurale, unde există mai mult spațiu expus.

Spală prunele, taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Așază prunele pe tăvi sau grătare acoperite cu tifon sau plasă fină, având partea tăiată orientată în sus.

Pune tăvile într-un loc însorit, bine ventilat, ferit de insecte și praf. Acoperă-le cu tifon pentru a le proteja de dăunători. Uscarea poate dura câteva zile, în funcție de temperatura și umiditatea aerului. În timpul nopții, este recomandat să aduci prunele în interior pentru a preveni umezeala provocată de rouă.