Cum se decongelează corect alimentele, carnea și verdețurile

de: Alexandra Chivu
24 09. 2020

Este deja un obicei în țara noastră să păstram carnea, verdețurile, legumele sau fructele în congelator, însă specialiștii ne atrag atenția că proviziile nu țin o veșnicie, chiar dacă le-am pus la înghețat. Un alt punct în care greșim este decongelarea și recongelarea. Și dacă nu facem niciuna dintre erorile enumerate, tot se mai poate strecura un minus, căci simpla decongelare se face și ea respectând un set de reguli clare.

Metode de decongelare pentru alimente, carne și verdețuri

Carne

Congelarea, cea mai sigură metodă de păstrare a multor alimente, presupune câteva reguli. Fiecare grupă de alimente se dezgheață diferit. Când vine vorba despre carne, indicat este să scoți pachetul cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte mică la una mai ridicată. O altă metodă este să pui pachetul de carne congelată între două oale de metal, cea de sus fiind umplută cu apă clocotită. Astfel, căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.

Legume

Dacă ai în congelator legume pentru ciorbă și alte mâncăruri, pune-le într-o oală încălzită direct înghețate, pentru a nu pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează, păstrându-și totodată și textura naturală.

Verdețuri

E cunoscut că dacă vrei mărar proaspăt în plină iarnă, e nevoie să îl congelezi. La fel poți proceda cu orice verdeață, de la pătrunjel până la oregano. De altfel, cu ele e și atât de simplă decongelarea. E nevoie doar să scoți din refrigerator verdețurile, deja porționate – lucru care va ajuta enorm – să tai cât ai nevoie și să-l presari unde dorești.

Cat putem pastra carnea in congelator?

Când vin sărbătorile, parcă vine foametea. Cumpărăm fără măsură; carne mai ales. Fericiți că ne-a ajuns, realizăm că a mai și rămas. Mereu la îndemână, congelatorul este cel care ne scapă de impas. Însă, deși facem eforturi pentru a o porționa în pachete, carnea proaspătă pusă la congelat nu ține o veșnicie.

Temperatura sub 0 grade Celsius previne creșterea numărului de bacterii, dar nu împiedică și modificările care apar în timp. Dacă se depășește termenul de congelare, se schimbă culoarea alimentului respectiv, textura și aroma, transmit specialiștii.

  • Carnea de porc rezistă în congelator șase luni, cea de vițel și miel până la nouă luni, iar cea de curcan, pui sau vită până la 3-4 luni.

„In momentul in care se congeleaza, activitatea microorganismelor se stopeaza. Prin decongelare, microorganismele respective incep sa se inmulteasca si daca nu pregatim termic imediat exista risca contaminarii cu salmonella, ecoli care produc toxiinfectii alimentare”. spune Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori (APC).