Rodia este un arbust fructifer care poate crește până la 9 metri înălțime, producând fructe cu un diametru de 5-12 cm. După cum bine știm, în interiorul fructului cu coajă groasă se află aproximativ 600 de arilii, sau semințe comestibile. Acestea pot fi savurate crude sau transformate în suc. Dar o mare problemă este modul de curățare. Așa că ne-am gândit să-ți spunem cum se curăță rodia, de fapt.
Îndepărtarea semințelor de rodie se poate dovedi o provocare, dar cunoașterea tehnicii potrivite poate face ca procesul să fie floare la ureche. Există și câteva trucuri care te vor ajuta când vine vorba de curățat. Așa că, hai să vedem care sunt aceste trucuri care îți arată cum se curăță rodia, de fapt.
Se taie rodiile în jumătăți sau sferturi. Ținând rodia deasupra unui castron mare, cu partea cu semințe în jos, loviți ferm cu o lingură de lemn partea din spate a rodii. Toate semințele vor cădea în castron. Se repetă cu sferturile rămase, scoțând pulpa atunci când este necesar.
Sucul de rodie pătează, așa că această metodă este una dintre cele mai puțin murdare. Umple un bol mare cu apă. Crestează rodia în sferturi. Scufundă rodia sub apă și desfă-iușor coaja, apoi scoate semințele.
Arinele se vor scufunda pe fundul bolului, iar coaja și pulpa vor pluti în partea de sus a apei. Când ai scos toate semințele, îndepărtează pulpa și composteaz-o. Scurge apa și semințele într-o strecurătoare și culege bucățile de pulpă rămase.
Cu această metodă, trebuie să fii precis în tăiere, ceea ce poate fi dificil. Începe prin a tăia cu grijă partea de sus a rodiei, cam la un sfert de centimetru de vârf.
Apoi, crestează pielea rodiei. Taie doar până când atingi părțile albe pentru a nu tăia în semințe și a face mizerie.
Folosește drept ghid crestăturile albe, așa-zisele „buzunare” naturale care separă semințele. Desparte ușor bucățile și folosește-ți degetele pentru a scoate semințele.
Deoarece ai tăiat în jurul pulpei, semințele ar trebui să fie în cea mai mare parte toate expuse pentru o colectare ușoară a semințelor, fără a fi nevoie să scoți atât de multă pulpă ca în cazul celorlalte două metode de mai sus.
Semințele de rodie sunt delicioase și versatile, ceea ce le face să fie ușor de adăugat la o varietate de feluri de mâncare. Iată câteva moduri în care te poți bucura de semințele de rodie:
Lovirea cu o lingură de lemn a părții din spate a unei rodii care a fost tăiată în jumătate sau tăierea fructului pentru a separa secțiunile sunt alte două modalități simple și eficiente de a îndepărta semințele.
Acest proces este mai ușor atunci când fructul este copt. Odată îndepărtate, te poți bucura de semințele strălucitoare, de culoare roșu rubiniu, simple sau le poți adăuga în rețetele preferate pentru o aromă picantă, dar dulce și răcoritoare.
Acum știi cum se curăță rodia, de fapt. În acest fel te poți bucura de rodia de zi cu zi, folosind semințele ca o gustare. Le poți adăuga la băuturi sau smoothie-uri, poți pune deasupra salatelor sau iaurturilor sau chiar le poți arunca în aluatul de clătite.